Erdogan: situația de la Zaprojie e „o amenințare pentru întreaga lume”

Președintele turc Recep Erdogan și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Liov, 18 august 2022.

După convorbirile avute cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele turc Recep Erdogan a spus că intenționează să discute chestiunea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, cu președintele rus Vladimir Putin.

Vorbind jurnaliștilor pe 19 august la întoarcerea sa din Ucraina în Turcia, Erdogan a spus că situația de la centrala Zaporojie - cea mai mare de acest fel din Europa - este „o amenințare pentru întreaga lume”. Liderul turc a adăugat că în timpul convorbirilor avute joi la Liov, Zelenski a spus că dorește ca Rusia să demineze zona din jurul centralei.

### Vezi și... ### Energoatom: e posibil ca Rusia să pregătească o provocare la Zaporojie

„Vom discuta chestiunea cu dl Putin, și îi vom cere exact asta, așa încât Rusia să se achite de obligațiile sale în această privință, ca un pas important pentru pacea mondială. [Rușii] trebuie să facă acest pas. Ucraina are atât personal tehnic cât și forțe armate la Zaporojie. Și sunt capabili să asigure securitatea acolo, cu tehnicienii și militarii lor”, a mai spus Erdogan, care joi a afirmat „nu ne dorim încă un Cernobîl”.