Erdogan: Turcia poate media criza de la centrala nucleară de la Zaporojie

Punct de control din apropiere de centrala nucleraă de la Zaporojie ocupată de armata rusă la puțin timp după declanșarea invaziei neprovocate a Rusiei pe 27 februarie.

Turcia poate media criza de la centrala nucleară de la Zaporojie, i-a spus președintele turc Recep Erdogan omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică pe 3 septembrie.

„Președintele Erdogan a declarat că Turcia poate juca un rol facilitator la centrala atomică de la Zaporojie, așa cum a făcut-o și în cazul acordul privind cerealele”, a anunțat oficiul președinției de la Ankara, referindu-se la înțelegerea privind reluarea exporturilor de grâne din porturile ucrainene de la Marea Neagră semnată de Ucraina și Rusia în iulie, avându-i drept garanți pe Turcia și pe Organizația Națiunilor Unite.

Când a vizitat luna trecută Ucraina pentru convorbiri cu liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, Erdogan a avertizat cu privire la pericolul unui dezastru nuclear: „Suntem îngrijorați. Nu dorim încă un Cernobîl”, a spus președintele turc atunci.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamentele care continuă în zona unde este situată centrala nucleară de la Zaporojie, sporind temerile comunității internaționale de un posibil dezastru nuclear.

Inspectori de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) care au vizitat săptămâna asta centrala, pentru a evalua situația de securitate de acolo, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „integritatea fizică” a uzinei.