Erdoğan a discutat despre război și exportul de cereale cu Zelenski și Putin

Volodimir Zelenski (stânga), Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin (colaj)

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a discutat despre invazia Rusiei în Ucraina și despre problemele legate de cereale și energie în cadrul unor convorbiri telefonice separate cu omologii săi rus și ucrainean, au declarat oficiali ai națiunilor implicate.

În urma convorbirii telefonice cu Vladimir Putin din Rusia, biroul prezidențial turc a declarat la 11 decembrie că Erdoğan „și-a exprimat dorința sinceră de a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil".

Într-o declarație similară după convorbirea lui Erdoğan cu Volodimir Zelenski, acesta a afirmat că depune în continuare eforturi pentru a asigura acordarea „ajutorului umanitar necesar poporului ucrainean pentru a face față iernii grele care se apropie".

După discuția cu liderul turc, Zelenski declară că a mulțumit Turciei pentru „adăpostirea copiilor ucraineni și furnizarea a sute de generatoare pentru orașele noastre".

Zelenski a spus că a remarcat sprijinul Turciei pentru inițiativa „Cereale din Ucraina” și că „am discutat, de asemenea, despre continuarea lucrărilor și posibila extindere a coridorului de cereale”.

Erdoğan a încercat să mențină deschise liniile de comunicare cu părțile beligerante din Ucraina și Rusia. El a ajutat la intermedierea unui acord ONU menit să ducă grânele ucrainene pe piețele mondiale, în special în unele dintre cele mai sărace națiuni din Africa.

### Vezi și... ### Explainer | Poate acordul privind cerealele din Ucraina să diminueze criza alimentară mondială?

Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu și alte cereale, dar agricultura și exporturile sale au fost grav afectate după ce țara a fost atacată și invadată de trupele rusești la sfârșitul lunii februarie.

Unde au dispărut cerealele?

Ucraina a pierdut grâu de cel puțin un miliard de dolari recoltat în teritoriile ocupate de Rusia, potrivit unei analize bazată pe imagini din satelit a Programului de agricultură și securitate alimentară de la Agenției Spațiale a Statelor Unite, numit NASA Harvest, analiză citată de Bloomberg.

Analiza explică ce se întâmplă în teritoriile ocupate, unde informațiile sunt controlate strict, folosind un model automatizat care detectează schimbări de culoare și de textură care are la bază imagini luate în timp de sateliți pentru a cartografia terenurile agricole unde recolta a fost strânsă și pe acelea unde cerealele au rămas nerecoltate.

Potrivit programului NASA Harvest, aproape 6 milioane de tone de grâu au fost recoltate în teritoriile care nu sunt controlate de autoritățile ucrainene. Cam 88% din grâul de toamnă plantat în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce grâul de pe terenurile aflate în majoritate pe linia frontului a rămas pe câmp.

Dar chiar și-așa, mai sunt milioane de tone de cereale pentru export. După luni întregi de blocaj din cauza embargoului impus de Rusia pentru a menține cleștele asupra Ucrainei, ONU și Turcia au intermediat acordul cu Moscova și Kievul în iulie pentru a relua transporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei.

Implicarea lui Erdogan vine în contextul în care Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea că Turcia dezvoltă o relație strânsă cu Rusia, în ciuda războiului și a sancțiunilor occidentale dure împotriva Moscovei.

Agenția germană de știri dpa a relatat că șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris într-o scrisoare adresată Parlamentului UE că aprofundarea legăturilor economice dintre Turcia și Rusia este "un motiv de mare îngrijorare", la fel ca și refuzul Ankarei de a se alătura "măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei".