Erdoğan: O „ieșire demnă” pentru ambele părți ar putea încheia războiul din Ucraina

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut o soluție diplomatică care să ofere Rusiei și Ucrainei o „cale de ieșire demnă” din criza declanșată de invazia Rusiei.

„Împreună, trebuie să găsim o soluție diplomatică rezonabil de practică, care să ofere ambelor părți o ieșire demnă din criză”, a declarat Erdogan, în discursul susținut la 20 septembrie la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York. El a spus că o pace durabilă trebuie să se bazeze pe protejarea integrității teritoriale a Ucrainei și a precizat că Turcia va continua să își intensifice eforturile pentru a pune capăt războiului.

Erdoğan declarase anterior că Rusia și Ucraina au convenit să schimbe 200 de prizonieri într-unul dintre cele mai mari schimburi din cele șapte luni de război. El nu a oferit detalii complete despre acest schimb.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune american PBS, Erdoğan a afirmat că a avut „discuții bilaterale foarte extinse” săptămâna trecută cu președintele rus Vladimir Putin, la un summit regional din Uzbekistan, și a plecat cu impresia că Putin „este dispus să pună capăt acestui conflict cât mai curând posibil”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.