Erdoğan reia amenințarea de a bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Recep Tayyip Erdoğan, la deschiderea unei moschei în Zagreb, Croația, 8 septembrie 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și-a reînnoit amenințarea de a bloca candidaturile la NATO ale Suediei și Finlandei, afirmând că nu își va da aprobarea până când cele două națiuni nordice nu își vor respecta promisiunile făcute, potrivit lui, față de Ankara.

„Până când promisiunile făcute țării noastre nu vor fi respectate, ne vom menține poziția noastră de principiu”, a declarat Erdogan într-un discurs ținut în fața parlamentului de la Ankara la 1 octombrie. „Urmărim îndeaproape dacă promisiunile făcute de Suedia și Finlanda sunt respectate sau nu și, bineînțeles, decizia finală va aparține marelui nostru parlament”, a adăugat el, fără a da detalii.

### Vezi și... ### Parlamentul ceh aprobă cererile Suediei și Finlandei de aderare la NATO

Inițial, Ankara a declarat că se va opune prin veto aderării celor două țări la alianța occidentală, Erdogan acuzându-le că oferă adăpost militanților kurzi care operează în Turcia și că promovează ceea ce el a numit „terorism”. În urma negocierilor, Erdogan a declarat că va renunța la obiecțiile sale, dar a subliniat că ar putea în continuare să blocheze ofertele de aderare ale celor două țări, dacă acestea nu își vor respecta promisiunile, dintre care unele nu au fost dezvăluite.

Ofertele de aderare trebuie aprobate de toți cei 30 de membri NATO. Până în prezent, doar Ungaria și Turcia nu au trimis încă ofertele de aderare ale Finlandei și Suediei în parlamentele naționale lor pentru ratificare.