Erdoğan se va întâlni cu Putin la Astana pe 12 octombrie

Volodimir Zelenski, Recep Tayyip Erdoğan și Vladimir Putin (colaj)

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan va avea o întâlnire bilaterală cu președintele rus Vladimir Putin la un summit din Kazahstan, pe 12 octombrie.

Agențiile de știri AFP și dpa citează oficiali turci care declară că cei doi președinți se vor întâlni la Astana în timpul Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA). Confirmarea vine la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că cei doi lideri „s-ar putea întâlni” în capitala kazahă.

### Vezi și... ### Erdoğan: O „ieșire demnă” pentru ambele părți ar putea încheia războiul din Ucraina

Erdoğan și Putin s-au întâlnit ultima dată la mijlocul lunii septembrie în Uzbekistan, în marja unui summit al liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Turcia, membră NATO, a acționat ca mediator între Ucraina și Rusia de când Moscova a lansat o invazia, în 24 februarie. Ankara a criticat Moscova, dar nu aplicat paralizantele sancțiuni economice și financiare occidentale.

Erdoğan și-a exprimat public speranța că îi poate aduce pe Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului.

În urma unor eșecuri majore pe câmpurile de luptă luna trecută, când forțele ucrainene au lansat contraofensive de succes pentru a elibera teritoriile ocupate de trupele rusești, Putin a declarat, în timpul unui discurs în care a anunțat că patru regiuni ucrainene fac acum parte din Rusia, că Moscova „este pregătită” pentru discuții cu Ucraina.

Zelenski a respins posibilitatea unei negocieri spunând că Ucraina va vorbi cu „următorul” președinte rus, ceea ce implică faptul că discuțiile pot continua doar după ce Putin va fi înlăturat din funcție.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.