Limba tătară și limba ucrainiană sunt în pericol de dispariție în Crimeea, a declarat Europei Libere Eskender Bariev, șeful Centrului de resurse al tătarilor din Crimeea, într-un interviu în 1 ianuarie.
Înainte de anexarea ei de către Rusia în 2014, în Crimeea funcționau șapte școli ucrainene.
Pe hârtie, singura școală ucraineană la mai bine de cinci ani de la anexare este înregistrată în orașul Feodosia, „dar acest lucru nu este adevărat pentru că limba [ucraineană] nu este predată acolo”, a spus Bariev.
Conform articolului 10 din „constituția” impusă de Rusia în peninsulă, în Crimeea există trei limbi oficiale: tătara, ucrainiana și rusa.
Numai 3,1 la sută din elevii din Crimeea au învățat în limba tătară în 2018-2019.
Bariev a menționat că statutul a 16 școli în limba tătară a fost modificat de la anexare – și numai 7 au rămas să funcționeze în tătara, 5 au fost transformate in școli bilingve – în rusă și tătara – iar 4 au fost transformate în școli de „educație generală”.
Doar 0,2 la sută din școlari au învățat oficial ucraineană în perioada 2018-2019, ceea ce înseamnă doar 249 de copii.
La 30 decembrie, Ministerul rus de externe a publicat o declarație cu privire la Crimeea: „Poziția oficială a Ministerului [Afacerilor Externe], care a fost exprimată de mai multe ori, este că proclamarea independenței Republicii Crimeea și unificarea acesteia cu Rusia Federația a fost un exercițiu legitim al dreptului poporului Crimeei la autodeterminare în urma unei lovituri armate din Ucraina cu sprijin străin."
Moscova pretinde că revolta pașnică pro-democrație a Euro-Maidanului din noiembrie 2013 - februarie 2014, care l-a obligat pe fostul președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici să se refugieze în Rusia ar fi fost o lovitură de stat.
Anexarea ilegală a penisulei Crimeea la Rusia a fost criticată de Uniunea Europeană și de Statele Unite, care au impus sancțiuni Moscovei din acest motiv.