Este așteptată o nouă evaluare europeană a vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a negat că a stabilit o legătură între administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, potrivit cotidianului Le Monde. Într-un comunicat emis marţi, după ce un reprezentant al agenţiei declarase – fără dovezi – că ar exista o legătură „clară” între administrarea serului şi tromboze cerebrale, EMA a precizat că încă evaluează dacă vaccinul este legat de rarele cazuri în care se formează cheaguri de sânge, cazuri care au fost semnalate în câteva ţări. Rezultatul anchetei EMA va fi prezentat cel mai probabil joi, 8 aprilie.

Recent, Germania și ulterior Franța au sistat de data aceasta vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor mai tinere de 60 de ani. Inițial vaccinul nu fusese recomandat celor peste 60 de ani, după care s-a decis, ca urmare a unei prime evaluări EMA, că vaccinul poate fi folosit fără excepții.

### Vezi și... ### Germania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor mai tinere de 60 de ani

Se așteaptă ca EMA să-și nuanțeze recomandările privind acest vaccin, ușor de stocat și transportat și care reprezintă momentan cea mai mare parte a vaccinurilor oferite, prin donații, de Organizația Mondială a Sănătății prin platforma COVAX.

Cazurile de tromboze cerebrale, puse în legătură cu vaccinul AstraZeneca sunt foarte rare: 44 de cazuri, între care 14 fatale, la 9 milioane 200 de mii de persoane vaccinate – ceea ce înseamnă un caz la fiecare 100 de mii de persoane sub 60 de ani, vaccinate cu AstraZeneca.

O modificare a recomandărilor EMA ar putea încetini mult campaniile de vaccinare din lumea întreagă.

În România, peste 200 de mii de persoane și-au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar dintre cei care au confirmat programarea 99.000 nu s-au prezentat, după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, citat de Hotnews.ro.

### Vezi și... ### Vaccinul turistic sau câte locuri libere mai sunt în România