Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că este „datoria morală” a UE să facă „posibilă aderarea Ucrainei” la blocul comunitar. Vorbind joi la o conferință pe teme de securitate la Bratislava, von der Leyen a argumentat că ucrainenii, confruntați cu invazia neprovocată a Rusiei, „luptă atât de curajos pentru că știu exact ce fel de viitor își doresc, un viitor într-o societate liberă și deschisă, aparținând unei comunități democratice puternice”.
„Cred că nu este doar interesul nostru strategic, ci datoria noastră morală (...) să deschidem [Ucrainei] calea către Uniunea noastră”, a mai spus von der Leyen.
Ucraina a depus cererea oficială de aderare la UE imediat după începerea invaziei ruse, fiind urmată la scurt timp, la începutul lunii martie, de R. Moldova și Georgia. Cele trei țări speră ca la summitul din iunie al Uniunii Europene să primească, printr-o decizie politică, statutul de țară candidată la aderare.
### Vezi și... ### Procesul aderării la UE: lung și lentPreședintele Franței Emmanuel Macron avertiza însă cu câteva săptămâni în urmă că aderarea este un proces îndelungat, care poate dura ani de zile și a propus o soluție intermediară, crearea unei „comunități politice”, în care să fie incluse țările candidate (din Balcanii de vest) și cele în așteptarea acestei calități dar și țări care ar urma să părăsească, sau au părăsit deja UE, cum e Marea Britanie. La întrevederea din 19 mai de la Paris cu președinta Maia Sandu, Macron a precizat că „această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci o completare”.
Ulterior, la Forumul Economic Mondial de la Davos, premierii Republicii Moldova și Georgiei au cerut din nou ca cererile de aderare la UE, depuse alături de Kiev în urma invaziei ruse din Ucraina, să nu fie puse „pe banda de avarie”.