„Este o acută necesitate de promovat și susținut adopția națională, cum începuse bine în 2007”

Rodica Guțu

Jurnal săptămânal cu Rodica Guțu.

Născută la 29 aprilie1971, s. Costuleni, raionul Ungheni. Studii: Şcoala medicală de bază din or. Chişinău, Institutul de medicină „Nicolae Testimiţeanu”, ASEM, Business şi administrarea afacerilor și masterat în Administrarea organizației nonprofit. A activat lucrător medical în raionul Ungheni, specialist principal protecția radioactiv-chimică şi medico-biologică. A mai lucrat economist la SRL Fintex, la Consiliul Raional Ungheni, secretar Comisia raională pentru protecţia copilului aflat în dificultate, la Centru de Artizanat Contemporan „Fantezie” din mun. Ungheni și administratoare la SRL Valorcons.

Luni

Ceasornicul m-a trezit la 5.20 pentru a le găti micul dejun copiilor. Au avut transport spre Chișinău de la Ungheni de la 6.20. Au plecat la consultații, pentru că mâine au examene. Ambii sunt studenți la Universitatea Tehnică din Chișinău: Vadim termină anul 2 la Arhitectură și Urbanism și Loredana anul 1 la Inginerie Economică și Business. Le-am gătit prăjituri cu brânză (sîrniki). Apoi la 7.30 am petrecut soțul la lucru.

De 27 ani avem o afacere în construcții care în ultimii ani este specializată în irigarea localităților cu apă. Periodic îi găzduiesc pe sora mea cu feciorul/ finuțul/ la mine, când vin de peste hotare. La orele 9.00 ambele am luat cafeaua și am pus planurile la cale… Mai ales că este bucătar profesionist, am vorbit despre meniul pentru marea aniversare a anului - 70 de ani a mamei. Vorbim că merită să o impresionăm pe mama, să-i facem o zi festivă cu mulți oaspeți, în local pe merite! Acum conștientizăm comoara care ne-a dat-o mama este educația, care valorează mult! A lucrat 40 de ani pedagog, are mulți cumetri, prieteni, este o personalitate în sat.

Profit de ocazie și cu activitatea de pe 16 iunie de Duminica Mare – Balul Florilor! Sunt de 16 ani în comitetul organizatoric a asociației Pro Femeia, unde avem o tradiție frumoasă ca în fiecare an să întrunim femei de succes, persoane publice din raionul Ungheni, la acest bal. Anul acesta ne întrunim cu genericul „Florile pădurii”. La fiecare eveniment se alege regina balului, care simbolic se încoronează cu coroniță împletită de noi. Sora mea este solicitată să ne pregătească bucatele.

Marți

Aceiași trezire la 5.20. Copii au avut examene.

Confecționez o bijuterie pentru a o avea duminică la Balul Florilor. Pasiunea de a confecționa bijuterii o am din tinerețe, de când totul era deficitar și pentru a arăta elegantă deseori inventam bijuterii, remodelam hainele... Iată așa am ajuns ca să fiu și rugată să conduc Centrul de Artizanat contemporan „Fantezie”, unde mi-am dezvoltat pasiunea, prin participarea la diferite expoziții.

Ultimii 2 ani la rând am fost delegată cu expoziție personală la „Fabricat în Moldova”, fapt care vinerea trecută am participat la concursul raional Businessmanul Anului, unde am primit diplomă de mențiune pentru promovarea imaginii raionului Ungheni la expoziția națională „ „Fabricat în Moldova” , ediția XVII-a.

Prin poșta electronica primesc invitație de la Rodica Jardan, coordonatoarea de instruiri la Institutum Virtutes Civilis, pentru perioada 21-23iunie. Am dat acordul, deoarece primesc informații utile și activități practice menite să-mi dezvolte capacitățile, să-mi sporească încrederea în forțele proprii și să mă pregătească pentru viitoarea campanie electorală locală și/ sau cariera personală. De jumătate de an sunt beneficiara proiectului Women 4 Leadership.

Pe la amiază aflu că copii au dat cu bine examenele.

Azi mi-am planificat să calc cămășile soțului și mă bucur că am făcut mai mult - am călcat haine pentru toată familia. Satisfăcută de o zi constructivă!

Rodica Guțu

Miercuri

La prima oră am sunat la Secţia înregistrări organizații necomerciale din cadrul Departamentului înregistrare şi licențiere a unităților de drept a Agenţiei Servicii Publice pentru a eliberarea extrasului din Registrul de stat al organizațiilor necomerciale pentru Asociația obștească a Părinților ce întrețin copii orfani „Adăpost şi Alinare”, necesitate de a avea ultimul extras.

Am avut un apel de la o cunoscută, care de aproape 2 ani este în rând pentru a adopta un copil. Are aproape 48 ani și e disperată, că mai e puțin timp până la 50 ani și nu va mai putea adopta.

O consolez că va avea succes. Cu 10 ani în urmă am fost fondatoarea primului Centrul de Consiliere în Adopții din țară, deschis la Ungheni. Cu sprijinul nostru au fost înfiați peste 60 de copii orfani din țară. Era mai simplu să ajut potențialii adoptatori, deoarece eram membră la Comisia Protecția Copilului Aflat în Dificultate timp de 14 ani, dintre care 7 am condus secretariatul.

De la mama am obiceiul să fac în fiecare an conserve de toate pentru iarnă...

Realitatea azi e alta - sunt copii fără îngrijire părintească, dar nu au statut de adopții. La moment este promovată Asistența Parentală Profesionistă. Este un serviciu benefic, dar în cazul copiilor orfani ei nu pot asigura viitor și sprijin copiilor după 18 ani. Fiind părinte adoptiv, copii mei au drepturi ca cei biologici, noi le asigurăm viitor. Mai rar copii adoptivi să fie delicvenți, vagabonzi etc. Este o acută necesitate de promovat și susținut adopția națională, cum începuse bine în 2007. Această practică a fost inovatoare pentru toată ţara, deoarece nu a existat o altă asociație sau grupă de inițiativă formată din părinţi adoptivi care să rezolve astfel de probleme acute pentru ţară: dezinstituţionalizarea copiilor orfani, informarea, instruirea şi promovarea în domeniul adopției naționale. Datorită practicii A.O. „Adăpost și Alinare”, la care sunt fondatoare, Primăria mun. Ungheni a fost onorată de să fie menționată în Programului Bunelor Practici al autorităților publice locale, implementat de către IDIS „Viitorul”, ediţia 2008 a Ghidului Bunelor Practici, care a reunit experiențe de succes ale autorităților publice locale din întreaga ţară.

După amiază, am profitat de ocazie că nu plouă, când a fost soare și am cules 2 căldărușe de căpșune. Roada este bogată. Am făcut dulceață. Peste 3 zile voi culege pentru compot.

De la mama am obiceiul să fac în fiecare an conserve de toate pentru iarnă. Acum conștientizez că trebuie să fac mai multe, căci am studenți. Țin minte când eram studentă cât de mult mă bucuram când mama îmi dădea de acasă de toate: ghiveci, dulceață, carne la borcan... Așa mă strădui să fac și eu!

Joi

A venit mama în ospeție. Stăm la masă. Vorbim de multe, în deosebi ne amintim de tata care nu mai este de 12 ani cu noi. Sunăm fratelui, care este chirurg la Spitalul Republican. Ne mândrim cu realizările lui, care cu puterile și cunoștințele lui de sine stătător a reușit să aibă succese și renume în domeniu. Mama se bucură, zice că este împlinită cu realizările noastre. Suntem 3 copii la ea, eu cu fratele și verișoara Liuda, care a fost adoptată la 11 ani, după ce au decedat părinții ei. Noi atunci eram studenți și am fost toți de comun acord să vină în familia noastră. Ludmila a devenit sora multașteptată. Suntem foarte apropiate. Acum o susțin, după ce a divorțat și se află cu fiul la mine. Casa mi-i mare și este loc și pentru ei. Așa mă țin minte din copilărie, unde la casa noastră se adunau toate rudele, se puneau sfaturi, era o aură deosebită! Așa continuăm și noi cu soțul tradiția, de a fi primitori, de a sări în ajutor.

Aceasta o văd și la copii noștri - în preajma lor sunt mulți prieteni buni!

Vineri

Deșteptarea la 5.20 . Răsuflu, că azi e ultimul examen la studenții mei. Am convenit cu dna Tatiana Lițiu, soția consulului României, să ne întâlnim pentru a-i confecționa bijuterii.

Primesc veste bună că copii au susținut examenele.

Evenimentele politice de ultima perioadă nu mă lasă indiferentă. Sunt împotriva oligarhiei și solidară față de noul Guvern în frunte cu prim-ministrul Maia Sandu, legitim investită! Spre regret, transmiterea civilizată, pe cale pașnică, a puterii, caracteristică unei societăți democratice moderne, a fost înlocuită printr-o confruntare politică dintre fostul partid de guvernământ și partidele care au constituit o majoritate parlamentară din 61 deputați. Astfel s-a creat o situație îngrijorătoare care se răsfrânge asupra tuturor domeniilor de activitate.

Situația din ultimii ani din țară a contribuit ca mulți tineri, specialiști, forțe calificate de muncă, să plece din țară. Mulți s-au stabilit cu familia peste hotarele țării.

Despre ultimele evenimente discut cu prietena mea Diana, care dorește ca copii ei cu nepoții să vină din străinătate acasă pentru totdeauna...

Familia mea a reușit să țină piept la aceste situații. Consider că datorită soțului, care de 27 ani conduce afacerea familiei în domeniul construcției.

Despre ultimele evenimente discut cu prietena mea Diana, care dorește ca copii ei cu nepoții să vină din străinătate acasă pentru totdeauna. Avem o prietenie durabilă de 16 ani. Ne-a unit faptul că suntem ambele părinți adoptivi, un parcurs comun în A.O. „Adăpost și Alinare”. Ea a crescut și a educat 3 copii, toți cu studii și bine educați.

Remarcăm că marea majoritate din prietenii, rude și cunoștințe ale noastre sunt împotriva regimului oligarhic creat în Moldova.

Seara aproape de 18.00, când trebuia să public Jurnalul, aflu Marea Victorie – demisia Guvernului Filip! Aceasta ne bucură și ne dă speranțe pentru o Moldovă Prosperă!