Țările occidentale continuă să îndemne Rusia să ia măsuri „concrete” pentru diminuarea tensiunilor legate de consolidarea militară la granița cu Ucraina, după ce acestea au primit cu scepticism anunțul Moscovei privind începerea retragerii trupelor din zonă. „Nu am văzut până în acest moment nicio dovadă a acestei retrageri”, a declarat ministrul de externe britanic, Ben Wallace pentru Times Radio. Motiv pentru care nu a dispărut nici pericolul unui atac rusesc asupra Ucrainei. În acest context, se așteaptă autoritățile de la Chișinău la un eventual val de refugiați din țara vecină și, mai ales, sunt gata să-i facă față?
Your browser doesn’t support HTML5
Primul exod masiv de civil din Estul Ucrainei cauzat de operațiunile militare din Donbass s-a produs în anul 2014. Datele cu care operează Agenția ONU pentru Refugiați arată că atunci 134 de cetățeni ucraineni au cerut azil în R. Moldova. Anul următor au fost înregistrate 123 de cereri, iar în 2016 – 22 de solicitari. În realitate, numărul persoanelor refugiate ar putea fi mai mare, or mulți refugiați s-au adăpostit la rudele din R. Moldova fără să fi cerut oficial azil.
### Vezi și... ### Criza din Ucraina: Cum se pregătește R. Moldova?Într-un răspuns al Ministerului de Interne prezentat Europei Libere, se arată că Biroul de migrație și azil are în gestiune un Centru de cazare temporară pentru solicitanții de azil și beneficiari de protecție internațională. Capacitatea de cazare e de 120 de locuri, cu posibilitatea extinderii numărului până la 250.
„Instituțiile Republicii Moldova au pregătite logistica și operaționalizate procedurile de gestionare a eventualelor fluxuri de imigranți. Suntem în contact permanent cu statele vecine și comunitatea internațională, inclusiv instituțiile internaționale specializate, pentru coordonarea activităților și intervențiile comune. Fluxurile migraționale vor fi gestionate, conform standardelor și reglementărilor internaționale. Situația este monitorizată încontinuu și este asigurată informarea reciprocă cu statele vecine și comunitatea internațională”, se arată în reacția autorităților.
Probabil în R. Moldova ar putea veni cei care au careva legături de familie sau sunt din R. Moldova
Avocatul Oleg Palii, director executiv al Centrului de drept al avocaților, de 24 de ani oferă asistență juridică persoanelor refugiate și solicitanților de azil, fiind una dintre organizațiile partenere a Agenției ONU pentru Refugiați. În opinia lui, este puțin probabil ca R. Moldova să se confrunte cu un val de refugiați în cazul unui conflict armat în țara vecină. De ce? În primul rând datorită Acordului de liberalizare a vizelor pe care Ucraina îl are semnat cu Uniunea Europeană, document ce permite cetățenilor ucraineni să circule nestingherit în UE. „Ceea ce nu era în 2014 și cetățenii Ucrainei nu puteau atunci să intre fără viză pe teritoriul european și în situația unui cetățean ucrainean care alege unde să plece: în Europa sau în R. Moldova, presupun că Europa va fi prioritară ca și direcție de azil. Probabil în R. Moldova ar putea veni cei care au careva legături de familie sau sunt din R. Moldova sau poate cetățeni moldoveni care trăiesc în Ucraina, dar pe ei nu îi putem cataloga ca refugiați, pentru că nu sunt cetățeni ucraineni, sunt cetățeni moldoveni.”
Întrucât criza din Ucraina a atras atenția internațională, cel mai probabil R. Moldova fi asistată de țările vecine și Uniunea Europeană în cazul unui presupus val de refugiați, crede Oleg Palii. Agenția ONU pentru Refugiați este una dintre organizațiile ce constant oferă sprijin în domeniu. Într-o scurtă declarație pentru Radio Europa Liberă, Sergiu Găină, de la Agenția ONU pentru Refugiați, a precizat că instituția este cu ochii pe evoluțiile din Ucraina.
„Noi, la Agenția ONU pentru refugiați, urmărim situația foarte îndeaproape. Cu toate acestea, situația rămâne imprevizibilă. Între timp, ONU și partenerii săi umanitari din Ucraina speră că tensiunile în curs nu vor escalada și vor fi rezolvate prin mijloace diplomatice și politice între toate părțile implicate.”
### Vezi și... ### Războiul și moldoveniiAutoritățile din țara vecină, România, au anunțat că se pregătesc pentru a face față unui eventual val de refugiați din Ucraina. Ministrul de Interne de la București, Lucian Bode, a anunțat că România are pregătite taberele de primire a cetățenilor ucraineni, precizând că s-a luat în calcul inclusiv organizarea taberelor de cazare temporară.