Estonia demolează un monument sovietic din Al Doilea Război Mondial

Muncitorii înlătură un tanc sovietic T-34 din cadrul unui monument din Narva, Estonia, 16 august 2022

Autoritățile estone au decis să demoleze și să mute monumentele din perioada sovietică a celui de-al Doilea Război Mondial din orașul de frontieră Narva, o decizie care a stârnit avertismente și proteste din partea Moscovei.

Inginerii au început să îndepărteze un tanc din cadrul unui monument din Narva în 16 august, în timp ce un contingent considerabil de poliție și forțe de securitate stăteau de pază, a informat postul public de televiziune eston ERR. „Decizia de astăzi ne ajută să ne menținem concentrarea asupra celor mai importante sarcini ale noastre: asigurarea securității Estoniei și ajutorarea tuturor locuitorilor Estoniei pentru a face față crizelor cauzate de războiul din Ucraina”, a declarat premierul Kaja Kallas.

### Vezi și... ### „Cu mortul în casă”: țările baltice și ștergerea memoriei sovietice

Tancul sovietic va fi mutat în cadrul unui muzeu de război, la nord de capitala Tallinn. Narva este un oraș majoritar rusofil, situat la granița cu Rusia, iar anunțul guvernului că intenționează să mute tancul a stârnit proteste din partea oficialilor ruși.

În 2007, guvernul eston a anunțat că va muta un monument numit „Soldatul de bronz” din centrul Tallinnului într-un cimitir militar de la periferia orașului, ceea ce a stârnit indignare în presa de limbă rusă și două zile de revolte în Tallinn, în urma cărora 156 de persoane au fost rănite și au fost reținute 1.000 de persoane.

Ulterior, țara a fost ținta unor masive atacuri cibernetice atribuite în mare măsură Rusiei. Estonia și cei doi vecini baltici ai săi, Letonia și Lituania, au adoptat poziții tot mai dure față de Moscova în urma invaziei rusești din Ucraina din februarie.

### Vezi și... ### Cine suntem cu adevărat? State independente sau doar niște cioburi ale URSS?