Estonia ar putea să-și revizuiască poziția față de declarația în favoarea menținerii centralelor nucleare făcută de mai multe țări europene conduse de Franța.
Potrivit publicației electronice Euractiv, Reelika Runnel, un consilier pe temele energiei de la ministerul eston al mediului, a spus miercuri că un grup de lucru a început demersurile pentru „aprobarea guvernamentală” în vederea „analizării posibilității folosirii energiei nucleare în Estonia”.
Kalev Kallemets, fost deputat din Partidul Reformei, în prezent șeful companiei Fermi Energia, a fost și mai direct. El a spus că demersul condus de Franța, sprijinit deja de nouă țări, are „greutate semnificativă” în cadrul UE. El a mai spus că Estonia nu poate merge în urma plutonului, mai ales că ea, ca și Lituania, deja consumă energie nucleară produsă în Finlanda și Suedia.
### Vezi și... ### Redresarea economiei globale post-pandemie este amenințată de o criză energeticăSăptămâna aceasta, la 12 octombrie, nouă țări au semnat declarația de sprijin cu Franța în care afirmă că energia nucleară reprezintă o sursă de energie fiabilă pentru un viitor cu emisii reduse.
Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Ele afirmă că energia nucleară este curată, sigură și competitivă care poate contribui la dinamizarea economiilor europene, creând mii de locuri de muncă calificate, contribuind la rolul de lider al Europei în tranziția la economia verde și asigurându-i autosuficiența energetică – o perspectivă mai populară ca oricând în aceste zile, când prețul energiei explodează în multe țări europene.
### Vezi și... ### Energia verde, estetica peisajului și economiaEuractiv scrie că după Franța, Finlanda se erijează în prezent în rolul de principal lobbist la Bruxelles pentru declararea energiei atomice ca sursă de energie „sustenabilă”.
Tabăra opusă, a țărilor care vor renunțarea la centrale nucleare, este condusă de Germania care, împreună cu patru alte state, atrag atenția mai ales la dilema eliminării deșeurilor nucleare.