Până în prezent, Tudor Deliu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu și Andrei Năstase și-au îndemnat susținătorii să o sprijine pe Maia Sandu. În ce-l privește pe Igor Dodon, acesta ar putea miza pe o parte din voturile care în primul tur au migrat spre Renato Usatîi și Violeta Ivanov, chiar dacă primarul de Bălți a îndemnat alegătorii să voteze „contra Dodon”, iar Ivanov încă nu a formulat o poziție publică. Concluzia a fost formulată astăzi de mai mulți analiști politici în cadrul unei dezbateri dedicate turului doi al alegerilor prezidențiale.
Your browser doesn’t support HTML5
Atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon au sarcina să-i convingă pe votanții celorlalți candidați și pe cei indeciși să le dea votul, constată comentatorul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, care consideră că alegătorii de pe segmentul de centru dreapta își vor îndrepta atenția spre candidatul considerat pro-european, adică spre Maia Sandu.
S-ar părea că Igor Dodon ar trebui să recruteze votanți din bazinele electorale ale al lui Renato Usatîi și Violeta Ivanov, doar că primul și-a îndemnat votanții să nu-l sprijine pe actualul șef de stat, iar Ivanov a evitat până acum să facă declarații publice, notează Anatol Țăranu.
### Vezi și... ### Cum va vota electoratul rusofon?Un alt dezavantaj a lui Igor Dodon e că în ultima perioadă numele său a figurat în mai multe scandaluri de corupție, iar el nu a oferit suficiente argumente pentru a convinge opinia publică că nu are nicio legătură cu acestea, consideră Anatol Țăranu: „El putea cu ușurință să câștige aceste alegeri, având în vedere predispozițiile existente în societatea moldovenească, dacă nu ar fi existat această pată neagră care îi afectează reputația, imaginea, e vorba despre presupusa implicare în multiple cazuri de corupție. Plus la aceasta, există o percepție colectivă că, de fapt, Igor Dodon nu reprezintă interesele Republicii Moldova în postura de președinte, ci mai degrabă este un agent de influența a unei forțe străine”.
Anatol Țăranu mai observă că îndemnul formulat de Renato Usatîi a fost ușor ambiguu, or, acesta le-a spus alegătorilor să voteze împotriva lui Igor Dodon. Acest lucru nu înseamnă că oamenii îi vor urma sfatul, o parte pur și simplu s-ar putea să boicoteze alegerile. Și asta pentru că votanții lui Renato Usatîi au preferințe pro-Est, prin urmare viziunile lor geopolitice au fost puse la grea încercare atunci când au fost îndemnați să nu-și dea votul pentru actualul șef de stat.
### Vezi și... ### Luptă strânsă pentru fotoliul prezidențial, spun sondajele de opinieÎn opinia psihologului Sorin Scutelnic, lector la Universitatea de Stat din Moldova, Igor Dodon ar mai putea miza pe alegătorii Violetei Ivanov. Simpatizanții Partidului Șor reprezintă un electorat „ascultător”, mulțumit de schimbările din ultimii ani din municipiul Orhei, și dependent de sprijinul social:
El a reușit să atragă un electorat apropiat de cel a lui Igor Dodon
„Domnul Șor a reușit artificial să ridice imaginea Orheiului și în primul scrutin a încercat, la nivel psihologic, să opereze cu trebuințele primare. Mă refer inclusiv la acele magazine sociale de susținere a pensionarilor, a persoanelor care suferă de pe urma sărăciei. El a reușit să atragă un electorat apropiat de cel a lui Igor Dodon, vorbesc de elementele de tradiție, parte rurală, elemente de gândire, vârstă etc”.
Încercând să-și imagineze ce au de făcut alegatorii care au votat pentru altcineva decât Maia Sandu si Igor Dodon, experții au ajuns la concluzia ca ei vor avea o dilema extrem de dificilă. Mai ales că cei doi pretendenți rămași în cursă nu au apărut până acum într-o dezbatere publică, de natură să ofere motive și argumente atractive.