Eu și câinele meu, Securitatea (21)

Neculai Constantin Munteanu

Your browser doesn’t support HTML5

Eu și câinele meu, Securitatea (21) - amintiri în serial de N.C. Munteanu

Europa Liberă în direct

Joi 28 iunie 2007

Moderatori: Ileana Giurchescu și Victor Eskenasy-Moroșan.

Eu și câinele meu, Securitatea (21)

Înainte de a fi ajuns la destinație, scrisoarea adresată lui Nicolae Ceaușescu și cea adresată lui Paul Goma, prin care aderam la mișcarea inițiată de el în sprijinul Cartei '77, au generat în ziua de 8 aprilie 1977, la Inspectoratul Muncipal București al Securității, următorul document „strict secret”, „exemplar unic” și prefața Dosarului de urmărire informativă „Vrînceanu”, deschis la data de 12 aprilie același an.

„Raport cuprinzând măsurile de verificare ce vor fi luate asupra numitului Munteanu C. Neculai, redactor la revista «Cinema» și lucrarea sa în Dosar de urmărire informativă

Numitul Munteanu C. Neculai, fiul lui Constantin și Catinca-Rozalia, născut la 16 noiembrie 1941 în Pufești, Vrancea, domiciliat în str. Calea Griviței 34, sector 8, în ziua de 7 aprilie a înmânat unui funcționar al Ambasadei Statelor Unite la București, respectiv informator al Direcției a III-a, un plic conținând materiale, scrisori, în care își exprimă aderența la acțiunile întreprinse de scriitorul Paul Goma pe linia Cartei '77.

În scopul verificării activității și acțiunilor dușmănoase întreprinse de Munteanu C. Neculai, ne propunem întreprinderea următoarelor măsuri:

  1. Dirijarea informatorilor „Cati”, din legătura lt major Măieran Vasile, „Anca”, din legătura tov. Lt. Col. Matei Vasile și „Cornescu”, din legătura căpitanului Tănase Costică, pentru stabilirea atitudinii și activității întreprinse de cel în cauză, a discuțiilor ce le poartă, a persoanelor care apar ca legături ale sale etc.
  2. Vom întreprinde măsuri de filaj asupra obiectivului pentru o perioadă de 10 zile.
  3. Vom lua măsuri pe linia Unității speciale S pentru o perioadă de 6 luni.
  4. Vom studia posibilitatea introducerii la domiciliul sus-numitului a unor mijloace TO portabile la domiciliu și birou.
  5. Vom trimite pentru expertiză grafică la grupa S a Unității copia scrisorii adresate ambasadorului Statelor Unite la București, precum și o probă de scris a celui în cauză.
  6. Procurarea fotografiilor obiectivului, în scopul prezentării lor informatorului Direcției a III-a, pentru a confirma dacă este una și aceeași persoană cu cel care i-a înmânat plicul pentru ambasadorul Statelor Unite la București.
  7. Prin IMB Miliție, vom lua măsuri pentru a stabili în ce măsură Munteanu C. Neculai este cunoscut, sau se află în anturajul unor elemente cunoscute ca homosexuali, sau este preocupat de o asemenea activitate.
  8. Vom verifica la Direcția I-a dacă în materialele obținute pe linia Unității speciale S sau cu ocazia percheziției la domiciliul lui Paul Goma s-au găsit și scrisorileadresate de Munteanu C. Neculai către Europa Liberă, Paul Goma sau altor publicații străine.
  9. Prin serviciul S din IMB Securitate vom stabili posibilitățile informative de care dispun la domiciliul celui în cauză pentru încadrarea informativă a sa.
  10. Împreună cu organele Direcției a III-a, vom stabili de comun acord posibilitățile de oficializare a intrării în posesia documentelor transmise de Munteanu C. Neculai către Paul Goma și Europa Liberă, în scopul deschiderii umăririi penale.
  11. Prin tovarășii maior Deleanu Ion și lt Buzea Vasile, vom căuta să stabilim la circumscripția medicală de care aparține, cât și de la Policlinica «Alexandru Sahia» în ce măsură Munteanu C. Neculai posedă fișe care să ateste sau infirme că suferă de acțiuni neuro-psihice (sic).
  12. În funcție de rezultatele obținute pe linia urmăririi sale informativ-operative, vom face în continuare propuneri corespunzătoare pentru curmarea activității obiectivului.”

Întocmit de căpitanul Costică Tănase, aprobat de coloneii Ioan Georgescu și Constantin Cepraga, raportul stătea sub semnul urgenței între 8 și 15 aprilie 1977. În ceea ce mă privește, Securitatea avea de ales între un proces penal, un proces de moravuri și trimiterea într-un spital de nebuni. Însă, înainte de percheziție, trebuie lămurită întrebarea cum au ajuns la mine. Și de asta ne vom ocupa săptămăna viitoare.

Până atunci, s-auzim numai de bine.