Răspândirea rapidă a tulpinei Delta a noului coronavirus în Rusia dar și în alte țări care găzduiesc meciuri ale Campionatului European de Fotbal provoacă discuții aprinse despre o posibilă mutare a meciurilor.
Sankt Petersburg, în Rusia, care se pregătește să găzduiască un sfert de finală al Euro 2020, a înregistrat luni un număr record de decese legate de Covid-19.
Orașul a găzduit deja șase meciuri de fotbal iar organizatorii turneului din Rusia au declarat că sfertul de finală de vineri va avea loc așa cum era planificat.
Numărul de spectatori a fost limitat la jumătate, dar se ridică în continuare la 26.000 de persoane.
Autoritățile sanitare finlandeze au făcut apel la fanii care s-au întors de la un meci Euro 2020 de la Sankt Petersburg să se testeze urgent, după ce 300 dintre ei au fost deja testați pozitivi pentru Covid-19.
Tulpina Delta, semnalată în 85 de țări, este cea mai contagioasă dintre toate variantele Covid-19 identificate până acum, spune Organizația Mondială a Sănătății.
Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene s-a întrebat luni dacă Marea Britanie, afectată serios de noua variantă Delta, mai poate găzdui – în condiții de securitate sanitară - semifinala și finala Euro 2020 la Wembley și a cerut UEFA să analizeze situația.
Marea Britanie se luptă ți ea cu o creștere accentuată a variantei Delta, cu o rată de noi infecții de patru ori mai mare decât în Uniunea Europeană.
### Vezi și... ### Marile orașe australiene intră în „lock-down” din cauza variantei Delta a noului coronavirusMargaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că în aceste condiții nu crede că este rezonabil ca semifinalele din 6 și 7 iulie și finala din 11 iulie să fie disputate la Londra în fața mulțimilor.
Guvernul de la Londra a respins orice sugestie ca meciurile să fie mutate iar noul ministru britanic al Sănătății a declarat că guvernul intenționează să ridice toate restricțiile sanitare, în Anglia, pe 19 iulie, așa cum este planificat.
La Moscova, epicentrul contaminărilor cu noua variantă Delta în Rusia, companiilor li s-a ordonat să-i trimită acasă pe angajații nevaccinați. În restaurante și alte locuri publice nu se intră decât cu un certificat de vaccinare.