Europa a devenit epicentrul pandemiei de Covid-19. În SUA s-a decretat stare de urgență

Organizația Mondială a Sănătății a declarat vineri, 13 martie, că epicentrul pandemiei de coronavirus s-a mutat din China în Europa. Numărul victimelor, la nivel global, a ajuns la 5 mii iar guvernele din lumea întreagă, mai cu seamă cele de Europa, încearcă să restrângă la maxim libertatea de circulație, pentru a restrânge și răspândirea pandemiei.

La câteva ore după anunțul OMS, președintele american Donald Trump a declarat stare de urgență pe teritoriul Statelor Unite.

### Vezi și... ### Guvernul R. Moldova interzice două săptămâni adunările religioase

„Europa este acum epicentrul pandemiei” a spus la Geneva secretarul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Cu excepția Chinei, în Europa s-au înregistra cele mai multe cazuri de infectare și cele mai multe decese la nivel mondial. Dar Muntenegru este singura țară europeană fără nici un caz oficial recunoscut de contaminare, la o populație de 620 de mii de locuitor.

Cinci țări europene au acum anunțate peste o mie de persoane infectate: Spania, Franța, Germani și Elveția.

În Italia, a doua cea mai lovită țară din lumea întreagă, numărul deceselor a explodat în ultimele 24 de ore cu 250 ajungând la un total de 1.266 (sau o creștere de 25%).

Mai ales în nordul Italiei, în regiunea Lombardia, capacitatea spitalelor este de mult depășită.

### Vezi și... ### R. Moldova se va izola temporar pentru a limita răspândirea pandemiei Covid-19

Tot OMS a informat că vineri, 13 martie, la nivel global se înregistraseră peste 132 de mii de cazuri de coronavirus. Numărul ar putea fi chiar mai mare.

Pe de altă parte, se pare că extinderea epidemiei a încetinit în țările din Asia, cele mai lovite la începutul pandemiei, mai ales în China.

Președntele Donald Trump declarând starea de urgență pentru limitarea pandemiei de Covid-19, Wasgington, 13 martie 2020

În Statele Unite, numărul cazurilor de coronavirus a trecut de 1.700 iar președintele Trump a anunțat vineri că impune starea de urgență în baza unei legi din 1988. Lege care permite Agenției Federale pentru Starea de Urgență (FEMA) să intervină cu ajutoare masive, mai ales financiare, la nivelul statelor și regiunilor americane.

Școlile nu vor fi închise de luni decât în 6 state și numai pentru două săptămâni. Au fost anulate însă majoritatea evenimentelor sportive sau culturale majore.