Europa promite mai mult ajutor ucrainenilor la începutul iernii

Locuitori ai orașului Herson stau la coadă la apă potabilă; 24 noiembrie 2022.

Atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii civile i-au lăsat pe ucraineni fără căldură, fără lumină și fără hrană în acest „început teribil” al iernii, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg pe 25 noiembrie, în timp ce oficialitățile europene au promis mai mult sprijin pentru a ajuta Ucraina să fie încălzită și să funcționeze pe timp de iarnă.

Vorbind la Bruxelles, Stoltenberg a spus că președintele rus Vladimir Putin „pierde în Ucraina, și ripostează cu mai multă brutalitate”. Stoltenberg a repetat că Alianța militară vestică va sta alături de Ucraina cât timp va fi nevoie, adăugând că satele membre NATO au „oferit un ajutor militar” și de alt fel fără precedent acestei țări.

Ucrainenii continuă să lucreze la repunerea în funcțiune a sistemului energetic

Țările Alianței Nord-Atlantice au trimis de asemenea în Ucraina combustibil, generatoare electrice, medicamente, echipamente de iarnă și dispozitive de bruiere a dronelor, a mai spus șeful NATO, subliniind că va fi nevoie de mai mult pe măsură ce se instalează anotimpul rece, și mai ales din cauză că armata rusă continuă să bombardeze sistemul energetic ucrainean.

În capitala ucraineană Kiev și în alte regiuni ale Ucrainei au continuat pe 25 noiembrie eforturile de restabilire a aprovizionării cu electricitate și apă curentă, la două zile după ce forțele ruse au lansat un nou val devastator de atacuri cu rachete, cauzând cele mai grave pene de curent cu care s-a confruntat Kievul de la începerea invaziei acum nouă luni.

### Vezi și... ### Laureată ucraineană a Premiului Nobel pentru Pace: Crimele fac parte din cultura de război a Rusiei

Primarul Vitali Kliciko a spus că jumătate din locuitorii capitalei nu aveau încă electricitate pe 25 noiembrie. „O treime din locuințe au deja încălzire, iar specialiștii continuă să lucreze la repunerea în funcțiune a instalațiilor”, a spus Klicoko într-un mesaj postat pe Telegram.

Autoritățile ucrainene estimează că aproximativ jumătate din instalațiile energetice ale Ucrainei au fost scoase din funcțiune de atacurile rusești. Aliații occidentali ai Kievului spun că aceste bombardamente contra sistemului energetic sunt o crimă de război. În replică, Rusia pretinde că a atacat doar ținte militare și acuză Ucraina pentru întreruperile în furnizarea de energie.

Marea Britanie, Franța, ONU și OMS trimit noi ajutoare în Ucraina

Șeful Foreign Office-ului de la Londra James Cleverly a anunțat în timpul vizitei făcute la Kiev pe 25 noiembrie că Marea Britanie trimite un nou pachet de ajutor Ucrainei, în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari, care conține între altele tehnologie radar și de alt gen menită să contracareze dronele sinucigașe iraniene folosite de Rusia pentru a ataca ținte din Ucraina, în special rețelele de înaltă tensiune din această țară.

Acest nou pachet de asistență britanică vine după ce Londra a anunțat la începutul lui noiembrie că trimite Kievului mai mult de 1.000 de rachete anti-aeriene.

### Vezi și... ### „Vladimir Vladimirovici, răspunde!” Mamele soldaților ruși îl provoacă pe Putin

Șefa diplomației franceze Catherine Colonna a declarat tot pe 25 noiembrie că țara sa va trimite ucrainenilor 100 de generatoare de mare putere. Colonna a repetat aserțiunea că Rusia transformă iarna într-o armă, aruncând în mizerie populația civilă din Ucraina.

Sute de generatoare pentru a-i ajuta pe ucraineni să se încălzească și pentru a ține în funcțiune serviciile esențiale, cum ar fi asistența medicală, au fost promise de Oficiul Umanitar al Organizației Națiunilor Unite și de Organizația Mondială a Sănătății.