Europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat la TVR Moldova că planul de redresare economică a Republicii Moldova aprobat astăzi de Comisia Europeană este condiţionat de aceleaşi reforme structurale pe care Uniunea Europeană le aşteaptă de la Moldova.
„Justiţia, lupta anticorupţie și reforma administrativă sunt câteva dintre ele. Dar sper ca mesajul important care va rămâne după acest anunţ să fie cel prin care se înţelege solidaritatea europeană cu Republica Moldova. Efortul de a trece la reforme structurale trebuie făcut pentru binele cetăţenilor moldoveni şi pentru buna funcţionare a Republicii Moldova. Atâta vreme cât se înţelege foarte clar că sumele şi condiţionalităţile sunt coordonate în interesul cetăţenilor nu văd niciun obstacol în accesarea integrală a ajutorului european. Istoricul negativ în accesarea fondurilor europene trebuie să funcționeze ca o lecție necesară în impulsionarea schimbărilor pe care le aşteaptă toată lumea. Ajutorul european este concret şi trebuie utilizat integral în perioada care urmează”, a spus europarlamentarul Dragoş Tudorache.
Comisia Europeană a anunțat astăzi un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri, iar planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea recuperării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi.
Noul Plan de redresare economică anunțat astăzi, stabilește planuri de investiții de până la 600 de milioane de euro între 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și cu instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării “Echipa Europa”, precum și cu investitori privați.
Planul de redresare economică este supus unor condiții stricte. Investițiile vor fi realizate pe baza unei abordări de tipul „mai mult pentru mai mult”, progresele înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, în special în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției, fiind o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență financiară.