EuroPride la Belgrad, între interdicții oficiale și amenințările grupărilor religioase și naționaliste

Organizatorii evenimentului LGBT paneuropean programat pentru Belgrad, dar amenințat luna trecută cu interzicerea de către oficialități, au lansat săptămâna EuroPride pe 12 septembrie cu steaguri curcubeu și scurte declarații.

Deschiderea EuroPride a decurs fără incidente, în ciuda protestelor grupurilor religioase și naționaliste și a avertismentului de luna trecută al președintelui Aleksandar Vučić că evenimentul nu poate avea loc, în ciuda aprobării din urmă cu trei ani.

### Vezi și... ### Președintele Serbiei anulează evenimentul EuroPride Belgrad

Kristina Garina, președinta asociației organizatorilor EuroPride, a declarat pe Twitter că evenimentul a început și i-a felicitat pe membrii Belgrad Pride „pentru angajamentul și rezistența de care au dat dovadă în organizarea lui”.

Grupuri de dreapta, precum Dveri și Patrula Națională, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Sârbe și al patriarhului acesteia, au organizat un protest de stradă și o „slujbă" la Belgrad pe 11 septembrie pentru a face presiuni asupra oficialilor să blocheze EuroPride.

### Vezi și... ### Opoziția sârbă și organizațiile civice critică decizia guvernului de a anula EuroPride

Marșul spre impunătoarea biserică Sfântul Sava din Belgrad a atras mii de oameni, amenințând cu contramanifestații și alte măsuri dacă EuroPride va continua. EuroPride sărbătorește demnitatea lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor la nivel paneuropean și a fost găzduită în fiecare an începând din 1992, de un oraș european anume, atrăgând, nu odată, mulțimi de peste un milion de persoane.