S-ar părea că Giorgia Meloni va deveni prima femeie prim-ministru al Italiei, după ce rezultatele aproape finale arată că partidul său eurosceptic cu rădăcini neofasciste a câștigat alegerile parlamentare din țară.
„Dacă vom fi chemați să guvernăm această națiune, o vom face pentru toată lumea, o vom face pentru toți italienii și o vom face cu scopul de a uni oamenii (din această țară)", a declarat Meloni în discursul său de victorie după scrutinul din 25 septembrie, la care s-a înregistrat o prezență la vot record.
### Vezi și... ### Succesul dreptei extreme în Italia, pe când Roger Waters a ajuns „persona non grata” în PoloniaMeloni a minimalizat originile neofasciste ale partidului său Frații Italiei, formațiune care a obținut peste 26 % din voturi. Ea spune că partidul ei este un partid de masă și de centru-dreapta.
În vârstă de 45 de ani se confruntă acum cu sarcina de a forma o coaliție de guvernare cu ajutorul aliaților de dreapta și de centru-dreapta, care, ca bloc, au obținut aproximativ 44% din voturi.
Coaliția pregătită să preia controlul ambelor camere ale parlamentului, include partide ai căror lideri au legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și care au pus sub semnul întrebării reacția împotriva Moscovei în urma invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina.
Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, care conduce partidul de centru-dreapta Forza, a declarat cu câteva zile înainte de vot că „Putin a fost forțat” de cabinetul său, de partid și de poporul rus să invadeze Ucraina în februarie, el nefiind, așadar, decât exponentul voinței acestora.
### Vezi și... ### Eșecul lui «Super Mario» Draghi, dar și cel al propagandei rusești în FranțaMatteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, și-a exprimat îngrijorarea că sancțiunile UE împotriva Rusiei ar putea sfârși prin a afecta interesele economice ale Italiei.
Meloni a fost o susținătoare ferventă a furnizării de arme Ucrainei pentru a se apăra și a promis să susțină politica occidentală care se opune războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Cu toate acestea, ea a fost critică la adresa „birocraților de la Bruxelles” și l-a apărat recent pe premierul ungar Viktor Orban împotriva criticilor UE privind regresul democratic și corupția din țara sa, pe care Parlamentul European a declarat-o recent o „autocrație electorală”.
Pe măsură ce informațiile despre alegeri au început s-o prezinte drept marea câștigătoare a alegerilor, Meloni s-a străduit să își atenueze mesajele naționaliste într-un efort de a liniști partenerii europeni și internaționali precaut.
„Este momentul să fim responsabili”, a declarat Meloni în direct la televiziune, descriind situația pentru Italia și Uniunea Europeană ca fiind „deosebit de complexă”.
Politicieni de dreapta din Germania, Franța și Polonia s-au grăbit să o felicite pe Meloni pentru ceea ce pare a fi victoria ei electorală.
Dar nu se așteaptă ca guvernul de coaliție al lui Meloni să fie învestit înainte de sfârșitul lunii octombrie, premierul interimar Mario Draghi rămânând deocamdată în fruntea guvernului.
### Vezi și... ### Noua față a extremei-drepte italiene: Giorgia Meloni