Misiunea de evacuare de pe aeroportul Kabul se va încheia pe 31 august. Biden invocă pericolul atacurilor teroriste

Evacuarea civilior străini și afgani, la bordul unui avion militar american, Kabul, Afganistan, 22 august 2021.

Președintele Joe Biden a argumentat că operațiunea de evacuare de pe aeroportul din Kabul, condusă de trupele americane, trebuie să încheie până la data limită stabilită de 31 august din cauza unei amenințări tot mai mari din partea unei ramuri a grupului terorist Statul Islamic. Există un „risc acut” al unui atac „din partea unui grup terorist cunoscut sub numele de ISIS-K” sau Statul Islamic-Khorasan, cu cât forțele SUA rămân mai mult în țară, a spus Biden. Președintele a asigurat că misiunea militarilor americani se desfășoară „după plan”.

Talibanii au declarat și ei că vor ca evacuarea cetățenilor străini să se încheie până la 31 august și că nu vor fi de acord cu prelungirea acestei operațiuni.

### Vezi și... ### Un secret prost păstrat: întâlnirea dintre șeful CIA și liderul talibanilor

Pe de altă parte, aliații Statele Unite au insistat pe lângă administrația Biden să prelungească mandatul trupelor americane, pentru că de prezența lor depind și șansele celorlalte țări de a-și evacua cetățenii și colaboratorii afgani, aflați acum în pericol, după revenirea la putere a talibanilor. Problema a fost discutată marți, la reuniunea online a Grupului principalelor state industrializate din lume, G7.

Între timp, cresc presiunile financiare asupra noii conduceri taliban.

Banca Mondială a suspendat ajutorul acordat Afganistanului, declarând că este „profund îngrijorată” de situația din țară și de impactul pe care îl poate avea revenirea la putere a talibanilor asupra perspectivelor de dezvoltare a țării, în special pentru femei.

Banca monitorizează și evaluează îndeaproape situația, a declarat un oficial pentru AFP. Banca Mondială va continua să se consulte îndeaproape cu comunitatea internațională și cu partenerii de dezvoltare cu privire la situație, a declarat oficialul, potrivit Reuters.

De asemenea, explorează modalități de a rămâne implicat și de a păstra „câștigurile obținute din greu în dezvoltare”, a adăugat oficialul.

Banca Mondială are mai mult de două duzini de proiecte de dezvoltare în Afganistan și a furnizat 5,3 miliarde de dolari din 2002, în principal sub formă de subvenții, potrivit site-ului băncii.

Conturile din Statele Unite ale guvernului afgan au fost deja înghețate, după ce milițiile taliban au cucerit Kabul. Până acum, în 20 de ani de la căderea primului regim taliban, guvernele afgane au supraviețuit numai datorită influxului masiv de ajutor financiar extern.