Evadare din infern: Peste cinci milioane de ucraineni, strămutați de război

Un membru al unității speciale de poliție cunoscute sub numele de Îngerii Albi îi scoate casca de protecție de pe capul lui Denis, un băiat de 11 ani din orașul Torețk. Acesta este acum în siguranță, în orașul Kostiantinivka, regiunea Donețk, la 13 noiembrie.
Situat la aproximativ șapte kilometri de linia frontului, Kostiantinivka este prima escală pentru mulți civili care fug de războiul din estul Ucrainei.

Denis și mama sa, Olha Skacikova, au ajuns la un adăpost temporar. Casa lor se afla în apropierea liniei frontului, astfel că au fost nevoiți să fugă, ceea ce i-a transformat în persoane strămutate intern (IDP).

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, se estimează că circa 5,1 milioane de persoane au fost alungate din casele lor și sunt acum strămutate intern.

O altă persoană strămutată din orașul Bahmut, Iulia, se joacă cu câinele ei în adăpost. Bătrâna care are 76 de ani a zăcut rănită timp de trei zile după ce a fost împușcată în braț. Soldații ucraineni care i-au venit în ajutor i-au spus că, dacă ar mai fi stat încă două zile, ar fi murit.

 

O femeie mănâncă într-o chicinetă din adăpostul în care este cazată.

Conflictul se apropie de cea de-a doua aniversare, iar ucrainenii vulnerabili la tirurile lunetiștilor și ale artileriei sunt, în continuare, încurajați să evacueze zonele din apropierea frontului.
 

Maria Maliarenko, în vârstă de 81 de ani, originară din orașul Ciasiv Iar, aflat pe linia frontului, și-a părăsit cu mare greutate apartamentul și nu era convinsă nici după ce ferestrele și ușile casei au fost distruse de bombardamente.
„Nu am crezut nicio clipă că voi pleca. Mă gândeam: Lăsați-mă să mor aici! Dar nu poți supraviețui fără alți oameni", a spus ea.

Feluri de mâncare pregătite de voluntari.

Atacurile rusești asupra infrastructurii de electricitate din Ucraina au forțat locuitorii din casele și clădirile avariate să se refugieze în buncăre din cauza temperaturilor scăzute, potențial letale.

Dar și în adăposturi este frig. Persoanele strămutate se îmbracă cu haine groase în timp ce iau prânzul la cantină.

 

Ruslan, în vârstă de 9 ani, un refugiat din Toretsk, își pune un rând de haine în plus. 
Familiile cu copii stau, de obicei, câteva zile în adăpost, în timp ce persoanele evacuate mai în vârstă, cărora le este mai greu să găsească locuințe permanente, stau uneori luni de zile.

Denis se joacă în adăpost cu noii săi prieteni, Ruslan și Artem, amândoi de 11 ani.
„Este prima dată când plec din Torețk", le-a spus el noilor săi prieteni.

Denis și Ruslan merg pe bicicletă.

Pentru Skacikova, momentul decisiv a fost atunci când fiul ei i-a spus că este speriat de bombardamentele neîncetate. „Așa că am hotărât că trebuie să plecăm”, a spus ea.

Skacikova plânge când vorbește despre mama ei de 69 de ani, care a rămas în urmă, acasă. „Mama mea nu a vrut să plece”, a spus ea, amintindu-și că mama ei i-a spus că nu vrea să fie o povară pentru nimeni.

Aproximativ 5,1 milioane de ucraineni au fost scoși din casele lor și strămutați în interiorul țării. O mare parte dintre ei provin din regiunea Donețk din estul Ucrainei, martoră la mai multe violențe decât orice altă parte a țării.