Evaluarea externă a magistraților se apropie de o fază crucială - audierile publice

Adunarea Generală a Judecătorilor, martie 2018 (Arhivă)

Comisia pre-vetting se pregătește să țină audieri publice pentru 24 de candidați la șase funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în continuarea unui efort despre care guvernarea PAS spune că, după ani de eșecuri, trebuie să curețe în sfârșit sistemul justiției de oameni compromiși.

Audierile ar putea începe în prima săptămână a lunii octombrie, a declarat Europei Libere experta Nadejda Hriptievschi, o membră a Comisiei care conduce acest efort de „evaluare externă” a magistraților.

Formată din trei experți moldoveni și trei străini, Comisia a verificat deja declarațiile de avere și interese pe ultimii cinci ani ale candidaților la funcțiile de membri ai CSM, principala instituției de autoadministrare a sistemului judecătoresc.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Deciziile Comisiei pre-vetting pot fi contestate de candidați. Dar pot servi și drept punct de plecare pentru anchete penale în cazul în care averile declarate nu sunt justificate prin venituri obținute legal.

### Vezi și... ### Laura Codruța Kövesi: În lupta împotriva corupției, scopul nu scuză mijloacele

Audierile publice vor ocoli detalii sensibile

„Avem obligația și în regulament este scris că vom adresa întrebări în așa fel încât să fie cât mai puțin intruzive în viața personală”, a explicat Hriptievschi, care este și directoare de programe la organizația neguvernamentală, Centrul de Resurse Juridice.

Inițial, pentru poziții în cadrul CSM au depus cerere 28 de magistrați. Trei dintre aceștia s-au retras ulterior din concurs, lucru care echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat. Este vorba de Mihail Cojocaru, judecător la Judecătoria Bălți, Dumitru Pușca, judecător la Curtea de Apel Bălți și Iana Talmaci, judecătoare în cadrul instanței din Strășeni. Nu a promovat evaluarea și magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care nu a depus Declarația de avere și interese personale pentru 5 ani.

Procesul de evaluare ia mai mult timp decât se anticipa la început, spune Nadeja Hriptevschi: volumul de informație care trebuie verificat este mare, iar multe materiale trebuie traduse în engleză pentru membrii străini ai Comisiei pre-vetting, inclusiv președintele acesteia, olandezul Herman von Hebel.

### Vezi și... ### Comisia pre-vetting verifică 26 de judecători înscriși în cursa pentru CSM

Audieri publice dar fără transmisiuni live

Deocamdată nu a fost stabilită formula exactă a audierilor publice, dar se știe că acestea vor avea loc la Institutul Național de Justiție. Cei interesați vor avea acces liber. Din rațiuni de protejare a datelor cu caracter personal, audierile nu vor putea fi transmise în timp real de presă, dar înregistrările vor fi publicate ulterior.

După candidații la funcții în CSM, vor fi verificați cei care țintesc poziții în Consiliul Superior al Procurorilor, iar apoi și cei care vor să ajungă în colegiile specializate aferente.

Potrivit legii, mandatul Comisiei pre-vetting se încheie la sfârșitul anului 2022. Nadejda Hriptievschi susține că acesta ar urma să fie prelungit, întrucât este puțin probabil ca toate evaluările să se încheie până atunci.