Câteva dintre cele mai interesante imagini surprinse în 2022 de fotografii Europei Libere

Vehicule rusești distruse pe  o stradă din orașul Bucha, lângă Kiev. Forțele ruse nu au reușit să încercuiască sau să captureze capitala și în cele din urmă s-au retras din regiune. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)

Nujnenko: „Echipamentul ars al armatei ruse de pe strada Vokzalna. Aceasta este una dintre primele coloane ale armatei ruse care a intrat în Buea. În apropiere se află strada Yablunska, unde soldații ruși au împușcat civili în timpul ocupației orașului. Fotografia a fost făcută pe 1 martie. Pe 3 martie, orașul a fost ocupat de armata rusă.

„Pe 27 februarie, am văzut pe Telegram un video cu un convoi de vehicule rusești distrus în Bucha. Am aflat de la colegii mei despre posibile rute către oraș, iar pe 1 martie am mers acolo. Pe o porțiune a străzii Voklazka erau zeci de vehicule rusești arse, iar localnicii dădeau cu piciorul în obuzele împrăștiate. Toată lumea era confuză, nimeni nu înțelegea ce se întâmplă, sau la ce să se aștepte

Kazahi adunându-se la Alma Ata pe 13 februarie în memoria celor uciși în timpul demonstrațiilor antiguvernamentale fără precedent de la începutul lunii ianuarie. (Petr Trotsenko, RFE/RL)

Protestele pașnice la nivel național generate de creșterea prețurilor la combustibil au fost urmate de tulburări violente și de o represiune brutală în ianuarie. Sute de oameni -- inclusiv 18 ofițeri de securitate -- au fost uciși în ciocniri, iar președintele Kasim-Jomart Tokaev a dat ordin forțelor de securitate să folosească muniție de război contra demonstranților.

Mariupol pe 5 februarie. (Amos Chapple, RFE/RL)

Chapple a scris: „Această fotografie a fost făcută cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Rusia să lanseze o invazie pe scară largă în Ucraina și să distrugă în mare parte orașul  Mariupol. A fost straniu să mă aflu acolo și să-i ascult pe localnici spunând că presimt că o invazie e posibilă, văzându-și în același timp mai departe de viețile lor. Un localnic mi-a spus pe plajă că în opinia lui șansa unei invazii iminente era de cam jumate-jumate. Apoi a plecat cu partenera sa și cu pisica lor în lesă, de parcă n-aveau nici o grijă pe lumea asta”.

Carcasa arsă a unui lansator de rachete rus Grad și cadavrul unui soldat lângă Harkov pe 25 februarie. (Maryan Kushnir, RFE/RL)

Putin a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Centrul Odesei arăta ca o fortăreață din saci de nisip pe 5 martie, când trupele și locuitorii ucraineni se pregăteau să respingă un potențial atac al forțelor terestre ruse care nu a mai  venit niciodată. (Mihailo Shtekel, RFE/RL).

Marș de Ziua Femei la Bișkek pe 8 martie. (Gulzhan Turdubaeva, RFE/RL)
 

Consecințele unui atac rusesc Irpin, lângă Kiev, pe 11 martie. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)

Nujnenko a scris: „Granița dintre moarte și viață. La orizont se află [orașul] ocupat Bucea care arde și fumegă. Mai mulți civili care încearcă să fugă de luptă ies înfășurați în alb, ținând steaguri albe. Un alt soldat remarcă: „toată lumea iese în alb, iar cei care vor să se întoarcă la Bucea vor fi uciși de ruși”.

Salome Barker, purtând o mască LGBT în fața tribunalului orașului Tbilisi, pe 4 aprilie 2022, se uită la un polițist în timp ce așteaptă verdictul pentru cei arestați sub acuzația de violență împotriva jurnaliștilor. Arestările au urmat unui miting din 5 iulie 2021, împotriva unui marș LGBT Pride planificat în capitala Georgiei care a devenit violent după ce protestatarii i-au atacat pe activiști și pe jurnalişti, între care se aflau și doi reporteri RFE/RL. (Mzia Saganelidze RFE/RL)

Saganelidze a scris: „A avea o presă liberă și un activism civil este vital pentru Georgia, pentru că existența lor ne dă posibilitatea de a vorbi cu voce tare despre drepturile omului, egalitate, justiție liberă, calitatea democrației și toate lucrurile care vor ajuta țara să se dezvolte și să creeze un viitor mai bun”.

Poliția pakistaneză inspectează zona unde mai multe vehicule au fost distruse într-o explozie în care au fost uciși trei cetățeni chinezi și șoferul lor pakistanez, în apropierea Institutului Chinez de la Universitatea Karachi pe 26 aprilie, potrivit declarațiilor oficiale. (Niaz Ali Khan, Radio Mashaal, RFE/RL)

Paradă Pride la Priștina pe 9 iunie. (Arben Hoti, RFE/RL)

Tanchistul ucrainean Iura, în apropiere de Novoluhanske, regiunea Donețk, 11 iunie. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)

Un ultim rămas bun jurnalistului Roman Ratushny la Kiev, pe 18 iunie. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)

Nuzhnenko a scris: „Pe 18 iunie, la Kiev a avut loc o ceremonia de rămas bun pentru cunoscutul activist public și jurnalist Roman Ratușni. Au fost multe fețe pline de lacrimi printre cei care s-au adunat tăcuți ca să-i aducă un ultim omagiu. Din prima zi a invaziei ruse, Ratușni a participat la luptele de lângă Kiev, iar mai târziu s-a alăturat armatei. Ar fi împlinit 25 de ani pe 5 iulie. Băiatul a murit pe 9 iunie într-o bătălie în apropiere de Izium luptând pentru țara sa. Nu l-am cunoscut pe Roman personal, deși drumurile noastre s-au încrucișat de mai multe ori la diferitele proteste de la Kiev unde a fost mereu implicat. Focul amarului nu arde, Roman."

Demonstrație pentru integrarea europeană a Georgiei, Tbilisi 24 iunie. (Tamuna Chkareuli, RFE/RL)

Sicrie cu rămășițele a 50 de victime ale genocidului de la Srebrenica nou identificate aliniate într-o hală din Potocari pe 10 iulie, înainte de înmormântare. Bosnia-Herțegovina a marcat cea de-a 27-a aniversare a uciderii a mii de bărbați și băieți musulmani bosniaci de către forțele sârbilor bosniaci în timpul războiului bosniac din anii 1990. (Sadik Salimovic, RFE/RL)

Doi curieri pe biciclete joacă șah blocând traficul pe Podul Margareta din Budapesta pe 18 iulie, la un protest contra modificării regimului fiscal simplificat cunoscut sub numele de KATA. Criticii spun că schimbările dăunează întreprinderilor mici și vor afecta sute de mii de oameni. (Voros Szilard, RFE/RL)

Un simbol sovietic în descompunere într-un vechi cămin dintr-o fabrică din districtul Admiralteiskaia (Bișbalta în limba tătară) din Kazan, Republica Rusă Tatarstan, pe 1 august. (Andrei Grigorev, RFE/RL)

Districtul va marca cea de-a 305-a aniversare în 2023. A fost fondat de domnitorul rus Petru cel Mare în 1718. A fost inițial un centru pentru construcțiile navale rusești și în perioada sovietică era cunoscut pentru producția de obiecte din piele și decechipamente medicale. Autoritățile au promis că vor reconstrui cartierul istoric de mai multe ori, dar nu s-au ținut de oprimisiune.

Fumul se ridică după o lovitură rusească la o fermă din regiunea Donețk din Ucraina, pe 8 august. (Maryan Kushnir, RFE/RL)

Kushnir a scris: „Acțiunile militare în Ucraina erau la apogeu. Principalul teatru de operațiuni s-a mutat în estul Ucrainei, mai ales în regiunile Donețk și Lugansk. Trupele ucrainene înaintau pecâmpurile semănate ale Donbas-ului. Culturile ardeau și mureau, în timp ce soldații își protejau liniile de apărare”.

În căutare de de trufe în nordul Bulgariei pe 9 august. (Amos Chapple, RFE/RL)

Chapple a scris: „De ani de zile am auzit despre trufele după care se săpa în pădurile Bulgariei, dar a fost întotdeauna greu să aflu detalii. Mi s-a părut unul din acele lucruri neclare, îndepărtate și greu accesibile. Apoi am găsit un ghid la Sofia care avea contacte în industria trufelor. Prin intermediul lui l-am întâlnit pe căutătorul de de trufe Ivailo Penev și pe cei doi adorabili câini ai săi. Uneori fotografiile surprind un moment care ar putea să nu reflecte pe de-a-ntregul restul experienței, dar această fotografie e o bună reprezentare a vieții profesionale a lui Penev: în natură, la răsăritul soarelui, cu unealta sa pentru trufe și cu cei doi câini care nu-și puteau  stăpâni bucuria de a începe munca”.

Militari ucraineni trag o salvă de mortiere în regiunea Donețsk, 10 august. (Maryan Kushnir, RFE/RL)
 

Alișa,  o studentă de 18 ani, e o figură neobișnuită, la volanul taxiului ei pe străzile din Karaci, în sudul Pakistanului, 25 august. Tatăl ei diabetic a învățat-o să conducă înainte de moartea lui, cu șase luni mai devreme. De atunci, ea și-a asumat rolul său, susținându-și familia în timp ce își continuă studiile. (Radio Mashaal, RFE/RL)

Denys, un militar ucrainean de meserie arheolog și profesor până la lansarea invaziei rusești de pe 24 februarie, se odihnește după luptă ca membru al unei unități de mortiere din regiunea Donețk pe 29 august. (Serhii Nuzhnenko, RFE/ RL)

Nuzhnenko a scris: „În timp ce stăteam într-o tranșee din prima linie, am vorbit despre istorie, despre vremurile străvechi, despre cum Denys a făcut săpături în sud și cum i-a învățat pe tineri să-și păstreze moștenirea culturală. Am râs împreună că acum este „arheolog” în Donbas. Nu există război fără umor negru, iar în război jurnaliştii sunt singurii oameni ne-militari cu care luptătorii îi se pot întâlni ca să gândească la viaţa lor anterioară care pare atât de îndepărtată acum”.

Gropi comune descoperite de armata ucraineană în apropiere de Izium în 15 septembrie (Serhii Nujnenko, RFE/RL)

Migrația cailor din Munții Tusheti în estul Georgiei pe 11 octombrie. (Amos Chapple, RFE/RL)

Chapple a scris: „Acesta a fost sfârșitul primei zile în care am filmat povestea unei îngrijitoare de cai din Georgia care a coborât de pe munte, traversând câmpiile din Kaheti, unde caii vor sta peste iarnă. A fost o zi cu peripeții, în care era cât pe ce să fiu aruncat din șa de calul meu, pe care-l chema Al Qaeda. Această fotografie a fost făcută după ce mi-am înălțat cortul, și m-am suit în spatele unui camion sovietic vechi care transporta țevi din beton pentru irigații. Am mers cu camionul o vreme pe aceste drumuri de munte, până când am dat de turma de cai. Am sărit jos și am avut timp să fac mai multe poze în ultima zi cu Nadia Beard, corespondentă a Europei Libere în Georgia, călare în fața turmei și cu păstorii georgieni din spate, în timp ce se îndreptau spre tabără și spre o cină mult așteptată”.

Într-un gest de solidaritate cu femeile care protestează în Iran pentru drepturi și libertate, după ce studenta de 22 de ani Mahsa Amini a încetat din viață în arestul poliției în septembrie, Inițiativa Tineretului pentru Drepturile Omului din Kosovo a organizat un miting la Pristina pe 12 octombrie.(Arben Hoti, RFE/ RL)

La protestele din întreaga lume în sprijinul demonstrațiilor care au zguduit Iranul în ultimele luni, femeile și-au tăiat părul în semn de solidaritate cu refuzul femeilor iraniene de a purta hijabul, vălul islamic, în semn de protest.

Activistă din mișcarea de opoziție Oyan, Qazaqstan! (Trezește-te, Kazahstan!) la un protest în ziua alegerilor prezidențiale în Alma Ata, pe 20 noiembrie. (Petr Trotsenko RFE/RL)

Medici militair ucraineni îngrijesc un rănit în prașul asediat Bahmut, noiembrie 2022. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)

Tunele navale secrete în Golful Kotor, Muntenegru. Noiembrie 2022. (Amos Chapple de la RFE/RL)

Chapple a scris: „Această imagine a unei toalete navale iugoslave a căpătat o viață proprie. A ajuns pe prima pagină pe Reddit, cu sute de comentatori care aveau argumente pro și contra unei astfel de toalete. Într-o singură zi, galeria foto RFE/RL a început brusc să aibă zeci de mii de vizualizări pe Google. O utilizatoare de pe Instagram pe care o urmăresc și care a postat imagini îngrozitoare cu toalete publice murdare din Siberia a fost foarte amuzată de ea. A postat fotografia acestei anexe cu „auto-curățare”, spunând ceva de genul „Am găsit soluția!”