Ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, anunțat în căutare internațională 

Vladimir Andronachi a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2015-2021

Fostul deputat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională de Interpol pentru a fi arestat și extrădat în R. Moldova. Informația a fost confirmată de procuratura moldoveană.

Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare în cadrul Procuraturii Generale, a precizat că procurorii nu au primit încă o înștiințare oficială, dar informația există în baza de date a Interpol.

Vladimir Andronachi

Totodată, procurorii confirmă că pe numele lui Andronachi au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”, dar vor ști pe care anume dintre acestea este dat în căutare fostul deputat abia după ce vor primi confirmarea oficială de la Interpol.

În dosarul fraudei bancare, Andronachi este bănuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția unui imobil cu Banca de Economii. Ei ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei.

În dosarul „Metalferos”, fostul deputat este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Prejudiciul adus întreprinderii de stat ar fi de peste 700 de milioane de lei.

Zilele trecute, procuratura a emis un mandat de arest în absență pe numele lui Vladimir Plahotniuc, în același dosar. Potrivit anchetei, companiile afiliate fostului lider al Partidului Democrat au beneficiat de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu „Metalferos”, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Banii nu se regăseau însă în declarațiile de avere ale fostului politician.

### Vezi și... ### Mandat de arest în absență pentru Plahotniuc