Ex-președintele Igor Dodon nu s-a prezentat la procuratură, unde urma să fie audiat într-un dosar legat de importul de energie

Moldova - Liderul PSRM, Igor Dodon, Chișinău, 16 martie 2021, IPN

Fostul președinte Igor Dodon nu s-a prezentat luni la procuratură, unde era așteptat la audieri legate de importuri de energie păguboase pentru țară, fiind plecat în străinătate, relatează IPN citând-o pe purtătoarea de cuvânt de la Procuratura Generală Mariana Cherpec. „Motivele invocate în cadrul cererii de amânare (a audierii) sunt determinate de faptul deplasării domnului Igor Dodon peste hotarele Republicii Moldova, acțiune pe care dumnealui o avea planificată din timp”, a spus Cherpec.

Când a fost citat, săptămâna trecută, Dodon spusese că se va prezenta la procuratură, chiar dacă consideră convocarea „o fumigenă lansată în mass-media”. În septembrie, Procuratura Generală a inițiat o urmărire penală pentru delapidarea fondurilor statului prin scheme de import de energie electrică. Potrivit procurorilor, în 2008 șefii de la SA Energocom, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, ar fi pus în aplicare o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat din banii statului 11.927.173 de dolari, echivalentul a 123.957.916 lei”. Cei de la Energocom ar fi fi acționat în complicitate cu guvernanții de la acea dată, printre care se număra și Igor Dodon, ca vicepremier și ministru al economiei. Dodon respinge acuzațiile.

„Guvernarea nu știe ce să mai inventeze pentru a distrage atenția cetățenilor de la tarife, eșecuri, prețuri mari, alegeri antidemocratice la Bălți și căderea PAS-ului în sondaje”, a declarat săptămâna trecută liderul socialist.