Ex-vicepremierul Iurie Roșca, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare

Fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat, Iurie Roșca

Fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) și vicepremier din perioada comunistă, Iurie Roșca, a fost condamnat pentru trafic de influență vineri, 2 august, la 6 ani închisoare de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

La scurt timp de la pronunțarea sentinței, Roșca a venit cu o reacție pe canalul său de Telegram, unde a spus că decizia îl face „disident, poate nr. 1 în spațiul românesc”.

„La ultima ședință, procurorii au cerut 4 ani cu executare. Sunt rarisime cazurile când judecătorii îți oferă un termen de privațiune de libertate mai mare decât cer procurorii”, a spus Roșca, care respinge acuzațiile ce îi sunt aduse și consideră dosarul în care a fost condamnat drept unul „fabricat”.

Potrivit procurorilor, în decembrie 2009, pe când deținea funcția de viceprim-ministru în Guvernul condus de Zinaida Grecianîi, el a solicitat o sumă de un milion de euro de la un om de afaceri. În schimbul banilor, Roșca i-a promis că îl va influența pe președintele de atunci al Curții Supreme de Justiție să-i dea câștig de cauză în dosarul în care era vizată compania afaceristului.

În decembrie 2009 și martie 2011, Roșca, care a deținut și funcția de vicepreședinte al Parlamentului, a primit de la omul de afaceri, care ulterior l-a denunțat, două tranșe din suma solicitată, respectiv 117 mii de dolari SUA și 110 mii de dolari SUA (echivalentul a peste 2,7 milioane de lei).

Procuratura Anticorupție a pornit dosarul în martie 2017 în baza denunțului omului de afaceri și a condus urmărirea penală timp de 1 an și 3 luni. Ulterior, judecarea cauzei în instanță a durat peste 5 ani, fiind examinată în procedură generală.

Potrivit sentinței emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Roșca a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și condamnat la 6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa va intra în vigoare la rămânerea definitivă a sentinței, care poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 15 zile de la pronunțare.

Până atunci Roșca nu poate părăsi țara, fiindu-i aplicată o interdicție în acest sens. Instanța a mai dispus confiscarea din contul fostului vicepremier în folosul statului a sumei de 227 mii de dolari.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te