Exclusivitate - ambasadoarea SUA la Kiev: America va continua să „sprijine Ucraina cât va fi nevoie”

Bridget Brink, ambasadoarea Statelor Unitene, USA, Бріджит Брінк, посол США в Україні

Statele Unite vor continua să „sprijine Ucraina cât va fi nevoie”, trimițând sorijin militar în această țară în lupta ei contra forțelor ruse invadatoare, a declarat ambasadoarea americană la Kiev.

Într-un interviu pentru redacția ucraineană a postului de radio Europa Liberă, Bridget Brink a spus că e „chiar mândră” de faptul că Statele Unite au fost până acum „cel mai mare furnizor de asistență de securitate pentru Ucraina”.

„Și asta include artilerie cu rază lungă de acțiune, apărare anti-aeriană și de coastă, foarte multă muniție și multe, multe altele. Acum acordăm asistență prin autorizare prezidențială directă, care e un mod foarte rapid de a o pune la dispoziție. Și facem asta aproape săptămânal, (…) și vom continua să sprijinim și să ajutăm Ucraina cât va fi nevoie”, a adăugat Bridget Brink, referindu-se la o prerogativă prezidențială de a pune la dispoziție asistență militară.

### Vezi și... ### Cum se vede acum războiul din Ucraina de peste Ocean

Declarația ambasadoarei americane la Kiev vine după ce pe 22 iulie Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor trimite Ucrainei un nou pachet de asistență militară Ucrainei în valoare de 270 de milioane de dolari, care va include noi sisteme de rachete cu rază medie de acțiune și drone tactice.

Ultima tranșă de ajutor militar face ca asistența de securitate a administrației Biden pentru Ucraina să se ridice la un total de 8,3 miliarde de dolari, de la lansarea atacului rusesc neprovocat contra Ucrainei pe 24 februarie.

Noul pachet include patru noi sisteme de rachete cu mobilitate sporită de tip HIMARS, și va permite Kievului să achiziționeze încă 580 de drone kamikaze Pheonix Ghost, două sisteme de armament cruciale care au permis armatei ucrainene să rămână în luptă, în ciuda superiorității rușilor în ce privește artileria, potrivit coordonatorului de comunicare strategică de la Consiliul pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

### Vezi și... ### Cum schimbă HIMARS raportul de forțe în războiul din Ucraina