România: există viață după înfrângere

Your browser doesn’t support HTML5

De la Iași, Alexandru Călinescu

Când se întâlnesc atâtea ambiții și orgolii, stabilirea listelor de candidați în vederea alegerilor parlamentare n-a fost pentru nici un partid o operație ușoară. Este, de aceea, cu atât mai remarcabil faptul că social-democrații au eliminat de pe liste câteva personaje cu o imagine proastă, cunoscute – printre altele - ca obediente față de Liviu Dragnea. Evident, asta nu înseamnă câtuși de puțin că cei rămași să dea proba urnelor sunt curați ca lacrima și s-ar fi impus ca mari susținători ai democrației. Dar, oricum, dispariția unor Nicolicea, Pleșoianu, Șerban Nicolae e un semn că partidul a vrut să arate că e dispus să curețe în ograda proprie.

### Vezi și... ### PSD „a scos deja tunurile pentru alegerile parlamentare” (Sorin Ioniță/contributors.ro)

După cum se știe, în București PSD a fost înfrânt atât la Primăria generală cât și la mai multe primării de sector. O înfrângere care a fost cu greu acceptată. Au apărut – amplificate la posturile TV aservite - acuzațiile de fraudă, s-au depus o mulțime de contestații încât investirea noilor primari are loc la mai bine de o lună de la alegeri. În același timp, surpriză: învinșii, adică Gabriela Firea, Dan Tudorache și Gabriel Mutu au fost puși pe locuri eligibile în listele pentru parlamentare, ba chiar Gabriela Firea este prima pe lista pentru Senat. Aceeași este situația la Iași unde fostul președinte al Consiliului Județean, Maricel Popa, deschide lista pentru Senat.

Cine i-a votat la locale îi va vota, mai mult ca sigur, și la alegerile legislative

Așa stând lucrurile, suntem tentați să credem că tot circul cu fraudarea alegerilor și cu contestațiile a avut drept scop punerea sub semnul întrebării a scrutinului și delegitimarea învingătorilor. Firea și ceilalți pot apărea acum, în ochii credulilor, ca niște victime ale unui sistem diabolic. Pe de altă parte, cei trei vin, la parlamentare, cu un capital electoral deloc neglijabil: cine i-a votat la locale îi va vota, mai mult ca sigur, și la alegerile legislative. În fine, mai există o ipoteză, demnă de luat în seamă: având în vedere că și Firea și cei doi primari de sector sunt bănuiți a fi încălcat în repetate rânduri legea, calitatea de parlamentar le-ar conferi un avantaj foarte important: imunitatea.

Vedem, așadar, că partidul are grijă de soldații lui credincioși. Nu-i lasă la nevoie, le răsplătește munca și merge cu generozitatea până la a-i recompensa cu fotolii de parlamentar. Atâta mărinimie devine suspectă. Ce servicii au făcut Firea, Tudorache, Mutu și alții ca ei încât partidul să le fie în așa măsură îndatorat ? Să sperăm că politica de transparență totală, anunțată de noii primari, va aduce curând primele răspunsuri.