Exodul: Evacuarea locuitorilor din orașul Herson ocupat de ruși

23 octombrie: zi ploioasă în Oleșki, regiunea ucraineană Herson, Civilii coboară de pe feribot și se îndreaptă spre autobuzul care îi va duce în Crimeea ocupată de Rusia.

 

O femeie în vârstă coboară de pe feribot la Oleșki, în timpul evacuării Hersonului, 23 octombrie.

Cu o zi înainte, autoritățile instalate de Rusia în Herson au adresat apeluri repetate pentru ca civilii să părăsească orașul-port din sudul Ucrainei, cerându-le locuitorilor „să se îngrijească de siguranța familiei și a prietenilor lor".

Hersonul fotografiat în luna mai, la trei luni după ce a fost ocupat de forțele rusești în timpul războiului neprovocat din Ucraina.

Herson are o importanță strategică și simbolică vitală pentru efortul de război al Rusiei, iar Kremlinul pare să pregătească orașul pentru un război terestru major, pe măsură ce trupele ucrainene se apropie.
 

Civili din Herson ajung în gara Djankoi din Crimeea ocupată de Rusia pentru a pleca mai departe către Rusia, pe 21 octombrie.

Analiștii spun că unul dintre motivele apelurilor „oficiale” de părăsire a orașului din ultimele zile este teama că locuitorii pro-ucraineni ar putea ajuta forțele ucrainene dacă acestea avansează în oraș.  

 

Manifestanți pro-ucraineni înfruntă un convoi militar rusesc în Herson, în martie.

Orașul din sudul țării a devenit un simbol al sfidării încă de la începutul invaziei, deoarece locuitorii și-au riscat viața pentru a protesta împotriva ocupației rusești.

Un bărbat cară un copil într-un cărucior pe scările gării Djankoi din Crimeea, pe 21 octombrie.

Din 18 octombrie, regiunea Herson a fost părăsită de circa 25 000 de persoane, potrivit agenției ruse de știri Interfax.

Un voluntar din orașul rusesc Anapa distribuie ajutoare cu autocolante pro-invazie pe 21 octombrie.

Imaginile care arată cât de ineficient este efortul de război al Rusiei sunt aproape imposibil de găsit în mass-media controlată de stat din Rusia, însă agenția de știri rusă TASS a pus la dispoziție zeci de imagini de la evacuarea din Herson.
 

Locuitori din Herson într-o gară din Crimeea, așteptând să fie transportați în Rusia, pe 20 octombrie. 

Kirilo Budanov, un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene, spune că este posibil ca ostentativa evacuare a locuitorilor din Herson să fie o modalitate de a atrage Ucraina într-o bătălie urbană sângeroasă. 

 

Un feribot transportând oameni din Herson pe 20 octombrie. 

Budanov mai spune că forțele rusești „creează iluzia că totul este pierdut. Și, în același timp, aduc noi unități militare și pregătesc străzile din [Herson] pentru apărare”. 

Un soldat ucrainean într-una din tranșeele cucerite de la ruși, în regiunea Herson, 12 octombrie.

Trupele ucrainene par să avanseze în regiunea Herson, dar contraofensiva întâmpină o rezistență crâncenă în jurul orașului Herson. Oficialii ucraineni susțin că, dacă mai avansează în regiune, trupele ucrainene s-ar putea confrunta cu până la 45 de grupuri tactice ale batalioanelor rusești  amplasate în jurul Hersonului.