În Germania au fost înregistraţi 1.021.667 de refugiaţi din Ucraina. (Statistica actualizată a UNCHR poate fi consultată aici.) Exodul cetăţenilor ucraineni, declanşat după începerea războiului în februarie, continuă şi creează autorităţilor germane o serie de probleme administrative şi organizatorice.
Your browser doesn’t support HTML5
Asta din cauza faptului că, practic, au fost epuizate capacităţile de cazare adecvate. Cei mai mulţi refugiaţi au fost primiţi în landul Berlin. Este vorba despre circa 340.000 de oameni care au fost înregistraţi şi primiţi aici. Mulţi dintre ei au fost repartizaţi în alte localităţi, unii s-au decis să plece la rude, cunoscuţi sau prieteni, stabiliţi în alte landuri.
Franziska Giffey, şefa guvernului din landul Berlin, a declarat că, în prezent, peste 100.000 de ucraineni locuiesc în oraş, din care 86.000 doresc să-şi stabilească aici domiciliul permanent. Unii dintre ei au reuşit să-şi găsească o locuinţă, alţii au fost găzduiţi în locuinţele particulare ale unor berlinezi.
Acum s-a ivit o nouă problemă pentru circa 20.000 de ucraineni care vor trebui să părăsească gazdele lor, deoarece acestea au nevoie de spaţiul oferit temporar refugiaţilor. Familii cu copii stau înghesuiţi într-o cameră, folosesc baia şi bucătăria împreună că gazdele lor.
Pentru că foarte multe persoane sunt ameninţate de lipsa unui adăpost sigur, administraţia guvernamentală a Berlinului a decis să transforme clădirea fostului aeroport Tempelhof într-un centru provizoriu de cazare colectivă. 1.600 de persoane vor fi cazate acolo în cursul lunii decembrie. Un centru similar există deja în incinta aeroportului vest-berlinez Tegel, dezafectat și el.
În primele zece luni ale anului, au sosit în Germania mai mulţi refugiaţi decît în 2015/16. Atunci au fost primiţi în Germania peste 1,2 milioane de oameni din Siria, Afganistan, Irak şi alte regiuni afectate de războaie civile şi crize regionale majore. Potrivit statisticilor, numărul refugiaţilor de atunci a fost depăşit anul acesta cu cel puţin 20.000.
Televiziunea berlineză a relatat că în ultimele săptămâni a crescut şi numărul persoanelor sosite din Orientul Apropiat, din Republica Moldova şi Georgia. Pentru a face faţă acestui aflux, au fost instalate corturi. Taberele de primire, unde refugiaţii sunt înregistraţi şi cazaţi pentru o foarte scurtă perioadă, sunt arhipline.
Katia Kipping, care în cadrul guvernului de land răspunde de problemele sociale, a intenţionat să înfiinţeze până la sfârşitul anului 10.000 de noi locuri de cazare. În faţa presei, Kipping vorbeşte despre „o dinamică neaşteptată” şi despre lipsa fondurilor, recunoscând că din cele 10.000 de locuri de cazare proiectate, au fost create doar 1.000.
Săptămânal sosesc la Berlin 2.000 de persoane numai din Ucraina. Se aşteaptă că din cauza iernii, numărul refugiaţilor din Ucraina va creşte. În paralel vor creşte şi problemele organizatorice pe care aparatul administrativ va trebuie să le rezolve.