Va primi sau nu Ucraina așa-numitele tancuri principale de luptă de tip Leopard, produse de Germania, sau Abrams, de producție americană? Kiev-ul insistă că are urgentă nevoie de 300 de astfel de tancuri și 700 de tancuri de apărare (Schützenpanzer), pentru a face față unei posibile ofensive de primăvară a Rusiei, dar aliații, în primul rând Germania, ezită.
În dimineața zilei de 23 ianuarie, ambasadorul Ucrainei la Berlin Oleksi Makeiev a reluat la televiziunea publică germană ZDF pledoaria Kiev-ului pentru tancuri de luptă, declarând „înțelegem ezitările cancelarului [german] Olaf Scholz, dar avem nevoie de tancuri ca să salvăm vieți”.
De ce întârzie Scholz și Pistorius
Noul ministru german al Apărării Boris Pistorius a spulberat speranțele că aceste livrări s-ar putea face repede. Motivul: armata germană însăși este sub-dotată, trebuie să facă mai întâi un inventar al armamentului greu de care dispune și care este funcțional. În plus, Germania nu va livra tancuri de luptă într-o zonă de război singură și vrea în primul rând ca Statele Unite să se alăture acestui demers, a mai spus Pistorius.
În afară de asta, există un argument specific Germaniei postbelice: memoria celui de al Doilea Război Mondial.
Pentagonul a explicat pe 19 ianuarie că nu va livra tancuri Abrams pentru că întreaga logistică (manevrare și întreținere a tancurilor) este mult prea complicată și depășește capacitățile actuale ale armatei ucrainene. Tancurile Leopard, de producție germană, ar fi soluția cea mai pragmatică, s-a mai argumentat la Washington.
Între timp, în Congresul american, discursul s-a mai nuanțat, cel puțin în cadrul partidului republican.
„Germania , și nu numai, are nevoie de timp să transforme o politică pasivă de securitate într-una proactivă”, spune Robert Schwartz, jurnalist la Deutsche Welle, într-un interviu pentru Europa Liberă, care adaugă că până la urmă „această frână va fi și ea deblocată”.
Your browser doesn’t support HTML5
Baerbock la Paris: Germania nu se va opune
Duminică seară la Paris, unde se afla cu cancelarul Scholz pentru a marca 60 de ani de la semnarea Acordurilor de la Elysee, ministra germană de Externe, ecologista Annalena Baerbock, a spus că țara sa „nu se opune”, dacă state aliate cer permisiunea Berlinului de a livra Ucrainei tancuri Leopard din dotarea armatelor lor. Livrarea de arme produse de o altă țară nu se poate face decât cu aprobarea expresă a statului producător.
La prima vedere, declarația lui Baerbock pare să deschidă în primul rând calea Poloniei spre acest pas pe care premierul Mateusz Morawiecki avertizase că Varșovia l-ar putea face și fără aprobarea Berlinului.
### Vezi și... ### Polonia ar putea oferi tancuri Leopard Ucrainei chiar și fără aprobarea Germaniei„Germania este un partener serios, nu s-a opus niciodată categoric livrării de tancuri Leopard”, reamintește și Robert Schwartz de la Deutche Welle. „Are însă nevoie de timp de gândire”.
Declarația ministrei de externe trebuie citită în registrul continuității, nu ca o ruptură cu linia cancelarului Scholz. Mai mult, presa germană s-a grăbit să reamintească faptul că până acum nici una din țările aliate, care se declară dispuse să trimită tancuri Leopard în Ucraina, în primul rând Polonia, nu a cerut încă oficial aprobarea Berlinului.
Germania „va avea însă nevoie de garanții serioase, mai ales din partea Ucrainei, că armamentul pe care-l livrează nu va ajunge să fie folosit pe teritoriul Rusiei”, mai spune Schwartz.
De ce sunt importante tancurile occidentale pentru Ucraina?
Tancurile precum Leopard 2 în versiunile A5 până la A7 sau M1 Abrams sunt mai rapide, mai mobile, mai precise și mai sigure pentru echipaj, față de majoritatea modelelor rusești/sovietice.
Într-un duel direct, remarcă NZZ, tancurile rusești învechite nu ar avea nicio șansă, dar până acum, marea majoritate a tancurilor rusești și ucrainene au fost distruse de artilerie și arme antitanc.
Ucrainenii și-au folosit principalele tancuri de luptă în prima fază a războiului și în timpul ofensivei din toamnă, când le-au utilizat pentru protecția trupelor care înaintau.
În consecință, argumentează și experții de la Institute for the Study of War, un think tank din Statele Unite, ucrainenii au nevoie de tancurile occidentale în primul rând ca să le înlocuiască pe cele pe care le-au pierdut deja, și nu atât pentru că sunt superioare tancurilor rusești într-un duel direct. Motiv pentru care Ucrainei îi vor fi de folos și tancuri Leopard mai vechi, cum sunt cele din dotarea multor țari europene aliate.