Expert ONU: Afganistanul se îndreaptă „către autoritarism” sub conducerea talibanilor

Talibani făcând percheziții în căutare de arme ilegale, provincia Herat

Un expert ONU în domeniul drepturilor omului afirmă că sunt condiții ca, în Afganistan, sub conducerea talibanilor, să se instaureze autoritarismul și a cerut schimbări radicale pentru a opri această tendință.

Richard Bennett, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, a declarat la 12 septembrie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a avut loc la Geneva, că „restrângerea drastică a drepturilor femeilor și fetelor, represaliile îndreptate împotriva oponenților și a criticilor, precum și reprimarea libertății de exprimare de către talibani reprezintă o coborâre spre autoritarism".

### Vezi și... ### HRW avertizează: Talibanii nu reușesc să protejeze minoritățile etnice de atacurile Statului Islamic

Comentariile lui Bennett au fost făcute în aceeași zi în care misiunea ONU în Afganistan a acuzat guvernul condus de talibani de intimidare și hărțuire a lucrătoarelor sale. Misiunea a afirmat într-o declarație că se înregistrează „un model emergent de hărțuire a personalului feminin afgan al ONU de către autoritățile de facto". În declarație este citat un incident petrecut la 12 septembrie, în care trei femei afgane care lucrau pentru ONU au fost identificate și reținute temporar pentru a fi interogate de agenți de securitate înarmați.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Bilal Karimi, a respins acuzația, spunând că femeilor li s-a cerut să se identifice, iar când s-a stabilit că erau angajate ale ONU, au fost eliberate.

### Vezi și... ### Șeful ONU avertizează: Șase milioane de afgani sunt în pericol de foamete