Mungo Birch, șeful programului UNMAS (United Nations Mine Action Service) din teritoriile palestiniene, a mai spus că volumul molozului din Gaza era estimat la jumătatea lunii aprilie la 37 de milioane de tone, sau 300 de kilograme pe metru pătrat.
Birch a mai spus – potrivit AFP – că operațiunea de curățire în Gaza este riscantă nu doar din cauza proiectilelor neexplodate, dar și a materialelor toxice. Potrivit expertului ONU, în ruinele din Gaza s-ar afla, de exemplu, 800.000 de tone de azbest, un mineral cancerigen.
Într-o altă declarație, marți, un oficial de la UNRWA, agenția ONU criticată de Israel care ajută refugiații palestinieni, a spus că distrugerile din Gaza sunt imposibil măcar de evaluat, darmite de reparat.
Louise Wateridge, ofițer de comunicații la agenție, a spus după întoarcerea dintr-o vizită în Gaza că „este devastator să vezi morminte fără nume” chiar și pe locul instituțiilor din subordinea UNRWA distruse în războiul care durează de aproape 7 luni.
Recent, UNRWA a anunțat că va cere o anchetă internațională asupra persecutării și uciderii de către trupele israeliene a angajaților și colaboratorilor săi.
Israelul neagă asemenea acuzații și a acuzat el însuși angajații agenției că ar fi colaborat cu milițiile Hamas, considerate teroriste inclusive în SUA și Uniunea Europeană.
Un recent raport internațional coordonat de fosta ministră de Externe a Franței, Catherine Colonna, nu a găsit dovezi pentru acuzațiile israeliene, care au făcut multe țări donatoare ONU să-și retragă finanțarea pentru UNWRA.
Între timp, țări ca Germania sau Franța au anunțat că reiau cooperarea cu agenția ONU.
Atacul Hamas din 7 octombrie asupra unor localități din Israel s-a soldat cu 1200 de morți și luarea a 250 de ostatici, dintre care mulți sunt mai departe captivi. Riposta militară israeliană a făcut peste 34.000 de morți palestinieni, alungându-i din casele lor aproape pe toți locuitorii din Gaza.
📰 Europa Liberă este și pe Google News