Experta Ala Tocarciuc estimează că varianta Omicron s-ar putea răspândi foarte repede în Moldova

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc. 19 martie 2021

O expertă în sănătate publică a atras atenția că R. Moldova are puțin timp să se pregătească de un eventual nou val al pandemiei COVID-19, care ar putea fi provocat de noua tulpină Omicron. Vorbind la o dezbatere găzduită de agenția de presă IPN, Ala Tocarciuc a amintit că în alte țări, ca Statele Unite, Omicron a devenit tulpina dominantă în numai 7 zile. Ea a opinat că Omicron câștigă teren mai greu deocamdată în Moldova pentru că populația de aici abia a trecut prin valul provocat de tulpina Delta, mulți având imunitate recentă.

Pe de altă parte, a observat experta, odată ce va veni, Omicron se va putea răspândi foarte repede în Moldova, inclusiv pentru că țara ar avea o proporție relativ mică de oameni vaccinați cu doza a treia. „Cei care au fost vaccinați în lunile martie – mai, deja au un volum scăzut de anticorpi. Deja ei sunt în segmentul oamenilor care sunt susceptibili la (infectarea cu) Omicron, deci, se vor infecta cu Omicron mai repede decât cei care s-au vaccinat în septembrie sau cei care au făcut booster”, a estimat Ala Tocarciuc.

La aceeași dezbatere, medicii Spitalului Republican „Timofei Moșneaga” au spus că o mare parte dintre pacienții cu forme avansate ale bolii sunt persoane în etate care au refuzat imunizarea și ale căror șanse de vindecare sunt minime.