De ce a decis Joe Biden să nu trimită lansatoare de rachete MLRS în Ucraina

Lansator de tip MLRS în timpul exercițiilor militare Summer Shield 2022 la baz amilitară Adazi, Letonia, 27 mai 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

Președintele Biden a spus că nu are intenția să livreze Ucrainei proiectile de luptă cu care să poată ataca Rusia, în ceea ce analiștii interpretează ca pe o încercare de a nu antagoniza și mai mult Moscova, cu privire la înarmarea Ucrainei cu proiectile cu rază de acțiune de circa 300 de kilometri.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Polonia va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate

Ucrainenii cer insistent lansatoare de rachete de tip MLRS, pentru a contracara artileria rusă care obține succese în Donbas. Rusia a avertizat însă că o astfel de livrare ar antrena consecințe. Lansatorul de tip MLRS, produs în America poate opera cu o varietate de muniții, unele putând ajunge la 300 de kilometri, altele cu rază mai scurtă de circa 40 până la 60 de kilometri.

Cele spuse reporterilor de Biden necesită clarificări, dar corespund altor declarații ale Casei Albe din care rezultă că sisteme MLRS sunt luate în considerare, cu condiția să nu includă capabilități de a lovi la mare distanță.

Fostul președinte rus, Dimitri Medvedev a caracterizat declarația lui Biden drept „rezonabilă”.

### Vezi și... ### Interviu | Pot forțele ruse din Donbas să împingă linia frontului spre vest?

Experți militari spun că acum rușii au inițiativa și au realizat progrese în Donbas, dar că acestea pot fi puse în contracarate dacă ucrainenii au capabilități superioare de artilerie.

Nu toți experții sunt de acord cu decizia anunțată de Biden. Profesorul Eliot Cohen, de la instituția SAIS crede că cu cât ajunge mai repede armament mai avansat la ucrainieni, cu-atât este mai probabil ca războiul să se încheie. El spune că aceeași logică a administrației a blocat livrarea de avioane de luptă și de artilerie cu capabilități de a depăși distanța de 25 de kilometri.

„Când o țară mai mică luptă pentru propria existență cu disperare – și acesta este cazul de față – nu are nici un sens să-i prelungești agonia și să oferi agresorului un avantaj sau să te arăți temător” – scrie Cohen, adăugând că în viziunea sa este exact ceea ce administrația Biden face. El mai arată „Ne subminează forța, creează confuzie în rândurile birocrației guvernamentale și va slăbi moralul ucrainenilor”.

Alți analiști interpretează spusele lui Biden ca pe o mutare diplomatică, adăugând că rămâne de văzut ce echipamente vor fi trimise în realitate. Alții spun că proiectile cu rază lungă de acțiune pot ucide civili, chiar și accidental, dacă sunt folosite pentru a ataca în interiorul Rusiei, ceea ce ar da apă la moară propagandei ruse și ideii că Rusia are o miză existențială în acest război.

Pe de altă parte, unele voci susțin că Ucraina are nevoie de tehnologie care să-i permită să anihileze lansatoare de proiectile cu care atacă rușii de pe propriul teritoriu și dacă asta nu se întâmplă, Moscova poate deveni și mai agresivă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Trupele ruse controlează mare parte din Severodonețk