Guvernul de la Chișinău anunță că a inițiat negocieri pentru un nou program cu Fondului Monetar Internațional (FMI), pe care-l vede de mare ajutor în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. R. Moldova mizează pe un sprijin financiar de peste 500 milioane de dolari ce ar urma să fie redirecționat pentru susținerea economiei, promovarea bunei guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii, se spune într-un comunicat de presă al executivului. Ce șanse sunt ca în prag de alegeri și pe fundal de incertitudine politică discuțiile cu experții FMI să avanseze, iar un astfel de memorandum să fie semnat?
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un an electoral, FMI mai curând se va abține să încheie un program nou, este pronosticul împărtășit de mai mulți experți, iar situația guvernului care nu dispune de o susținere parlamentară solidă și riscând oricând să pice, multiplică riscul ca negocierile să fie întrerupte, până la intrarea în funcțiune a unui nou cabinet de miniștri.
Această necunoscută din ecuație a fost luată în calcul de guvernul Chicu, care a insistat pentru un nou împrumut de la instituția internațională încă din primăvară. Misiunea de experți totuși a început tratativele, dar în condiții de pandemie, adică în regim online. Echipa de experți a Fondului este condusă de Ruben Atoyan și după două săptămâni de negocieri cu partea moldoveană promite să prezinte lista de propuneri pentru executiv, o eventuală decizie a boardului urmând să fie făcută publică în luna septembrie, în cazul că guvernul Chicu rezită până atunci.
### Vezi și... ### Veaceslav Negruța (expert TI-Moldova): rectificarea bugetară nu are acoperire financiarăDespre precedentul program (2016-2019), cu un suport de aproape 180 de milioane de dolari, se știa că a fost dedicat aproape în întregime redresării sectorului bancar, grav afectat de frauda din 2014. Noul împrumut, de circa 550 de milioane de dolari, ce ar putea demara în 2020, ar putea urmări acțiuni de susținere a economiei în perioada post-coronavirus, promovarea bunei guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, combaterea corupției, se menționează în comunicatul de presă al guvernului. Plus la asta, misiunea de experți FMI a anunțat, prin intermediul altui comunicat, că va insista pe independența băncii centrale, menținerea unei stabilități macroeconomice și reformarea unor instituții.
După părerea economistului Viorel Gârbu, misiunile Fondului Monetar Internațional vor supraveghea îndeaproape situația din domeniul bancar, precum și tot ce ține de independența Băncii Naționale. Or experiența din R. Moldova arată că adoptarea anumitor legi și promovarea unor reforme nu înseamnă că e un proces încheiat și că toată lumea respectă buchea legii, fără a căuta breșe, mai remarcă Viorel Gârbu, care enumeră și alte posibile teme de pe masa de negocieri.
„Vor fi aspecte legate, cred eu, de reforme structurale. Noi suntem foarte departe de liberalizarea definitivă a economiei, de demonopolizarea economiei, transparentizarea sectoarelor economice. Noi am rămas în urmă cu liberalizarea sectorului energetic care ne periclitează situația. Deficitul finanțelor publice este o problemă foarte mare și atunci FMI va pune presiune pe reducerea numărului persoanelor care sunt plătite din sectorul bugetar și în același timp, presupun că, se va pune accent și pe reforma administrației publice locale care să fie realizată în acest context”.
În ceea ce privește incertitudinea politică și riscul ca eventuala demitere a guvernului Chicu să dea peste cap discuțiile despre noul împrumut, economista Tatiana Savva de la Centrul analitic Expert-Grup notează că anul trecut au căzut două guverne, inclusiv cabinetul condus de Pavel Filip care a negociat precedentul memorandum. Cu toate aceste, programul a continuat. Asta se întâmplă pentru că guvernele la Chișinău se schimbă des, în consecință și uzanțele Fondului cumva s-au schimbat, susține experta.
### Vezi și... ### Soluția Gațcan sau cum, după amânarea anticipatelor, guvernul Chicu decide să rămână„Desigur că Fondul Internațional Monetar este interesat în stabilitatea unui guvern, este interesat ca țara după asta să poată după asta să întoarcă acești bani în condițiile solicitate de către Fond. În condițiile de instabilitate politică, noi nu vom putea să negociem cele mai bune condiții, nu vom avea cel puțin acces la subiecte avantajoase pentru noi. Însă să spui că dacă mâine cade guvernul, n-o să fie negociat acordul, guvernul să-și facă jobul și nu trebuie să aibă la momentul actual motive să fie emotiv”.
Printre condiționalitățile cu care vor insista experții FMI, se arată convinsă Tatiana Savva, vor fi respectarea rigorilor statului de drept, independența justiției, reformarea administrației centrale și locale, inclusiv optimizarea multiplelor întreprinderi de stat. Totodată, buna guvernare este văzută de partenerii de dezvoltare ca temelie sigură pentru a fi îmbunătățită calitatea vieții cetățenilor. Termenul semnifică că cei care conduc țara știu să cheltuiască rațional banii publici în folosul societății, mai afirma Tatiana Savva, iar instrumentele de verificare la îndemână sunt asigurarea transparenței, a participării și reprezentativității în instituțiile publice.