Experții NATO de la StratCom (Centrul de Excelență pentru Comunicații Strategice) au ajuns la concluzia că marile platforme sociale nu reușesc să controleze și să combată campaniile de manipulare sau propagandă. Într-un raport dat publicității pe 6 decembrie, se arată că rețelele de socializare sunt noul „front” al dezinformării, al campaniilor gândite să influențeze alegeri sau să adâncească clivajele în societate.
Marea Britanie se pregătește de noi alegeri generale, programate pe 12 decembrie, iar Statele Unite vor avea alegeri prezidențiale anul viitor și ambele țări încearcă să evite un amestec extern intens în procesul electoral, așa cum s-a întâmplat în alegerile prezidențiale americane din 2016. Rusia este acuzată de a fi încercat să influențeze alegerile americane în favoarea președintelui Donald Trump.
Experții NATO au făcut un test, timp de patru luni: au cumpărat campanii promoționale pe cele mai populare platforme, Facebook, Twitter, Instagram și YouTube, campanii conduse de companii specializate în manipularea participării pe aceste platforme. Rezultatele au arătat că rețelele sociale nu sunt în stare să detecteze și eventual să blocheze aceste campanii „manipulate”, ceea ce arată că sunt ușor de folosit și în scopuri politice.