Vineri, autoritățile de la Chișinău au raportat o nouă creștere a cazurilor noi de infectare COVID-19: 1858, cu aproximativ 400 mai multe decât în ajun. S-au înregistrat de asemenea încă 11 noi decese.
Experții anticipează că răspândirea variantei Omicron a COVID-19 va duce la înregistrarea zilnică a mii de îmbolnăviri noi în R. Moldova, iar autoritățile, pe baza unor asemenea temeri, au prelungit starea de urgență medicală până la primăvară.
### Vezi și... ### Starea de urgență în sănătate publică, extinsă în R.Moldova până pe 15 martieAngela Paraschiv, conferențiar universitar la Departamentul Medicină Preventivă, a spus vineri la o conferință găzduită de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” că există posibilitatea ca în R. Moldova să se înregistreze câte 4000 de cazuri noi de infectare pe zi, dacă Omicron evoluează ca în alte țări, unde deja a devenit tulpină dominantă.
### Vezi și... ### Vaccinarea: guvernul interpretează optimist o realitate îngrijorătoareExperta a spus că deși Omicron pare în stare să infecteze și vaccinații, prin vaccinare se menține și în acest caz „protecția împotriva formelor severe, împotriva spitalizării și împotriva deceselor”. Anterior, autoritățile de la Chișinău au extins starea de urgență în sănătate publică în Republica Moldova până pe 15 martie, în legătură cu prezența tulpinii Omicron.
Totodată, începând cu luni, 17 ianuarie, se revine la un regim mai strict de intrare în Republica Moldova (indiferent de țara de proveniență), în baza unuia din următoarele documente: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore, înainte de îmbarcare sau de intrare în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă de trecere prin boală sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.