Experții OMS investighează la Wuhan originile pandemiei COVID-19

Echipa OMS la venirea în Wuhan, China

Echipa de experți a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a ieșit din carantină în orașul chinez Wuhan pentru a începe activitatea pe teren într-o misiune de investigare a originilor virusului care a provocat pandemia COVID-19. Se așteaptă ca grupul de 13 experți să petreacă aproximativ o lună în Wuhan, provincia în care coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Misiunea a fost afectată de întârzieri și îngrijorări legate de accesul la informații. În lume, numărul celor care au decedat din cauza acestui virus se ridică la peste 2 milioane.

Rudele persoanelor care au murit la Wuhan au acuzat autoritățile comuniste chineze că au făcut presiuni asupra lor să tacă.

Statele Unite au cerut o anchetă internațională „ampla și clară”.

„Este imperativ să investigăm în profunzime primele zile ale pandemiei din China", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, ieri adăugând că Statele Unite susțin aceasta anchetă internațională.

Munca echipei OMS vine după ce infecțiile au depășit 100 de milioane și guvernele fac eforturi să distribuie vaccinuri și au declanșat campanii ample de vaccinare.

Vaccinurile sunt considerate cruciale în stăvilirea pandemiei.