Experții ONU în domeniul drepturilor omului cer Iranului să înceteze persecutarea minorităților religioase

Membrii Armatei Gardienilor Revoluției Islamice, numiți și Gărzile Revoluționare sau Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

Un grup de experți ONU în domeniul drepturilor omului a cerut autorităților iraniene să înceteze persecutarea și hărțuirea minorităților religioase și să pună capăt utilizării religiei pentru a limita exercitarea drepturilor fundamentale.

„Suntem profund îngrijorați de numărul tot mai mare de arestări arbitrare și, pe alocuri, de dispariția forțată a membrilor credinței Baha'i și de distrugerea sau confiscarea proprietăților lor, în ceea ce poartă toate semnele unei politici de persecuție sistematică”, au declarat experții într-o declarație publicată la 22 august.

Experții ONU susțin că aceste acte nu sunt izolate, ci fac parte dintr-o politică mai amplă care vizează orice credință sau practică religioasă disidentă, inclusiv convertiții creștini, membrii ordinului dervișilor Gonabadi și ateii.

### Vezi și... ### Două organizații pentru drepturile omului condamnă „îngrozitorul val” de execuții din Iran

„Comunitatea internațională nu poate rămâne tăcută în timp ce autoritățile iraniene folosesc acuzații de securitate națională și spionaj prea largi și vagi în scopul de a reduce la tăcere minoritățile religioase sau disidenții, pentru a-i îndepărta din casele lor și pentru a-i deporta”, au declarat experții.

Baha'ii se confruntă cu persecuții sistematice în Iran, unde credința lor nu este recunoscută în constituție.

În ultimele săptămâni, autoritățile iraniene și-au intensificat represiunea împotriva bahá'ílor, arestând mai mult de zece persoane și efectuând percheziții în casele și afacerile multor altora din Iran.

La 2 august, Comunitatea Internațională Baha'i (BIC) a transmis că autoritățile au distrus șase case Baha'i și au confiscat 20 de hectare de teren în provincia nordică Mazandaran.

Ministerul iranian al Informațiilor i-a acuzat pe unii dintre cei arestați că ar fi implicați în acte de spionaj, fără a furniza vreo dovadă pentru a-și susține afirmațiile, respinse, de altfel, de comunitatea internațională Baha'i, care le consideră niște „invenții absolute”.

Experții ONU au solicitat eliberarea imediată și necondiționată a tuturor persoanelor reținute pe baza apartenenței lor religioase, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați de persecutarea sistematică a minorităților religioase de către autoritățile iraniene.