Experții ruși au publicat în revista de știință britanică „The Lancet” primele rezultate ale testelor făcute pe oameni cu noul vaccin anti-Covid „Sputnik V”, înregistrat în august, teste care arată că persoanele cărora li s-a administrat vaccinul au dezvoltat anticorpi, „fără nici un simptom advers”.
### Vezi și... ### Vaccinul anti-Covid al Rusiei și dubiile care îl înconjoară
Vaccinul a fost înregistrat oficial în Rusia pe 11 august – prima înregistrare în lume – ceea ce nu înseamnă că este și omologat internațional pentru că înregistrarea s-a făcut înainte de ultima fază de testare pe mii de voluntari, cea care trebuie să arată că un vaccin este nu numai eficient dar și sigur.
Acum, experții ruși au publicat rezultatele a două teste, efectuate în iunie și iulie, în care au fost implicate 38 de persoane sănătoase cu vârste între 18 și 60 de ani. Fiecare a primit un vaccin și un așa-numit „rapel”, după 3 săptămâni. Au fost sub observație timp de 42 de zile și toți, arată experții ruși, au dezvoltat anticorpi în primele trei săptămâni. Un punct slab al testelor este că voluntarii erau toți tineri, în timp ce se știe că noul coronavirus este foarte periculos mai ales pentru persoanele în vârstă și care au „precondiții”, suferă de alte boli. Cu toate acestea, experții ruși susțin că vaccinul funcționează și au anunțat că vor extinde testele și vor mări producția.
### Vezi și... ### Președintele Igor Dodon ar vrea vaccinul experimental anti-Covid rusesc pentru grupele vulnerabile
Kiril Dmitriev, directorul Fondului rusesc de Investiții Directe a declarat agenției Reuters că în acest moment producția vaccinului este gândită numai pentru piața rusească dar „suntem pe punctul de a organiza linii de producție în India și alte țări. Datorită muncii excelente a institutului Gamaleya, în acest moment sunt 40 de țări interesante deja de vaccinul nostru”.
Printre acestea și R. Moldova: președintele Igor Dodon a trimit încă din august o cerere oficială pentru a-și exprima interesul iar joi, într-un interviu cu Europa Liberă, președintele a repetat că este dispus să testeze vaccinul pe el și ca ar vrea să asigure în jur de 100 de mii de vaccine, pentru început, pentru „lucrătorii moldoveni din linia întâi” (adică din sistemul medical) și cei vulnerabili.