EXPLAINER | Ajutoarele militare americane și puterea de luptă a Ucrainei

Un lansator de rachete Patriot

Prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, pe 21 decembrie, pune într-o lumină dramatică cel mai recent anunț al administrației Biden privind ajutorul militar acordat acestei națiuni devastate de război.

Din toate punctele de vedere, masivul pachet de ajutoare militare în valoare de 1,85 miliarde de dolari va extinde abilitățile trupelor lui Zelenski de a elimina atacurile aeriene rusești și de a continua contraofensiva pentru a respinge trupele invadatoare. De asemenea, este ocazia ca președintele Joe Biden să își respecte angajamentul față de una dintre cele mai imperioase solicitări ale lui Zelenski pentru câmpul de luptă - o baterie de rachete Patriot.

Și mai sunt și alte ajutoare care urmează să vină. Pe lângă asistența anunțată miercuri, Congresul este pe cale să aprobe un ajutor militar și umanitar suplimentar în valoare de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii fac parte dintr-un consistent proiect de lege de finanțare guvernamentală care ar sprijini Ucraina nu doar anul viitor, ci, în unele cazuri, până în 2025, asigurând continuarea asistenței chiar și în momentul în care Camera Deputaților trece la controlul republican.

În cele ce urmează vom face o analiză a unora dintre sistemele de armament pe care le furnizează SUA.

BATERIA DE RACHETE PATRIOT

Sistemele de rachete Patriot au fost mult timp un articol de primă mână pentru SUA și aliații din zonele disputate ale lumii, fiind un scut antirachetă foarte râvnit. În Europa, în Orientul Mijlociu și în Pacific, bateriile Patriot protejează împotriva unor potențiale lovituri din partea Iranului, Yemenului și Coreei de Nord.

Zelenski și alți lideri ucraineni au solicitat luni de zile Statelor Unite un sistem de rachete ghidate sol-aer Patriot pentru a intercepta rachetele rusești. Oficialii americani au declarat miercuri că vor lua unul din stocurile de antrenament ale Pentagonului și îl vor trimite în Ucraina, marcând o schimbare de viziune a SUA. Oficialii au discutat detaliile deciziei privind Patriot sub rezerva anonimatului, invocând preocupări legate de securitatea operațională.

### Vezi și... ### EXPLAINER | Ce poate face sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina?

Statele Unite au ezitat să le furnizeze ucrainenilor un sistem Patriot, temându-se că astfel ar provoca Moscova sau că există riscul ca o rachetă să lovească în interiorul Rusiei ceea ce ar duce la escaladarea conflictului. Ministerul de Externe al Rusiei a precizat că livrarea sistemului de rachete în Ucraina ar fi „o altă acțiune provocatoare a SUA” care ar putea determina un răspuns din partea Moscovei.

Un alt obstacol este instrucția. Armata americană va trebui să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare și întreținere a complexului sistem. Un oficial de rang înalt din domeniul apărării le-a spus miercuri reporterilor de la Pentagon că instruirea va începe „foarte curând” și va dura „câteva luni”. Oficialii americani au afirmat că instruirea va avea loc în tabăra de antrenament Grafenwoehr din Germania.

De asemenea, Patriot are capacități oarecum limitate și oficialii recunosc că nu va schimba probabil cursul războiului. Sistemele Patriot au o rază lungă de tragere, dar pot acoperi doar o zonă limitată. Actuala rachetă interceptoare Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari pentru un încărcător, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari. Fiecare baterie Patriot poate avea până la opt lansatoare care lansează câte patru rachete fiecare.

La acest preț, nu este rentabil sau optim să folosești Patriot pentru a doborî dronele iraniene mai mici și mai ieftine pe care Rusia le-a folosit în Ucraina.

Înaltul oficial din domeniul apărării a declarat că Patriot va completa celelalte sisteme de apărare aeriană ale Ucrainei și va fi integrat într-o apărare stratificată a națiunii.

Statele Unite au un număr limitat de Patriot și acestea sunt foarte solicitate, multe fiind deja amplasate în întreaga lume. Având în vedere că Ucraina va primi unul folosit pentru antrenarea soldaților americani, aceștia vor avea unul mai puțin pe care să învețe.

SISTEM DE COMUNICAȚII PRIN SATELIT

Oficialii americani sunt în mod deliberat vagi în ceea ce privește comunicațiile prin satelit care vor fi cumpărate în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei. Acesta este un program de finanțare pentru arme și echipamente care urmează să fie achiziționate de la furnizori comerciali.

### Vezi și... ### Afaceri, apărare, ego: de ce ar vrea Musk să taie Starlink pentru Ucraina

Miercuri, înaltul oficial din domeniul apărării citat mai sus a declarat că o parte din cele 850 de milioane de dolari din USAI anunțate miercuri vor fi folosite pentru contracte care să sporească capacitățile de telecomunicații ucrainene existente. Oficialul a declarat că, din cauza negocierilor contractuale în curs, Pentagonul nu poate spune decât că discută cu o serie de furnizori de comunicații prin satelit.

Cu toate acestea, alți oficiali americani au recunoscut că această decizie va consolida un potențial punct de vulnerabilitate pentru Ucraina, după ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat că firma sa nu își mai poate permite să furnizeze gratuit serviciile Starlink.

Musk a expediat primele terminale Starlink către Ucraina la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar în octombrie existau peste 2200 de sateliți ai sistemului Starlink cu orbită joasă care furnizau internet în bandă largă Ucrainei. În octombrie, Musk a cerut Pentagonului să preia costurile pentru operarea Starlink în Ucraina și a scris pe Twitter că SpaceX costa 20 de milioane de dolari pe lună pentru a susține nevoile de comunicații ale țării.

Terminalele și conectivitatea prin satelit au fost decisive, permițând armatei și infrastructurii ucrainene să continue să funcționeze, a declarat John Ferrari, membru senior și expert spațial la American Enterprise Institute.

Deși anunțul de finanțare este general și nu nominalizează Starlink, Ferrari a declarat că ar fi mai dificil să se introducă în logistica de pe câmpul de luptă terminale prin satelit ale altor companii, deoarece acestea nu funcționează bine atunci când sunt amestecate.

Fotogalerie | Cum a devenit Starlink-ul lui Elon Musk de neprețuit pentru luptătorii ucraineni

MUNIȚII COMUNE DE ATAC DIRECT

Kiturile de muniție de atac direct comun, sau JDAM, sunt, de asemenea, furnizate Ucrainei pentru prima dată. JDAM-urile sunt, în esență, obuze obișnuite de 500 până la 2000 de kilograme transformate în bombe „inteligente” prin adăugarea unei aripioare de direcție și a unui kit de navigație. Acest kit suplimentar permite ghidarea muniției către o țintă, mai degrabă decât să fie lansată pur și simplu de pe un avion de luptă.

Departamentul de Stat a declarat că JDAM „va oferi Forțelor Aeriene ucrainene capacități sporite de atac de precizie împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei”.

Avioanele de luptă, bombardierele și dronele americane pot lansa toate JDAM, dar oficialii au refuzat să descrie modificările care se fac pentru ca bombele să poată fi lansate de avioanele ucrainene.

### Vezi și... ### Cum funcționează HIMARS, sistemul american de rachete promis Ucrainei

Un alt element potențial atractiv în legătură cu JDAM-urile este faptul că SUA au o cantitate mare, astfel că furnizarea lor nu golește stocurile SUA ca în cazul altor tipuri de muniție, unde rezervele sunt limitate, a declarat Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Securitate Strategică și Internațională.

Dar există și o potențială capcană: Armele sunt, de obicei, lansate din avioane care zboară deasupra sau în apropierea țintei. Acest lucru poate fi mai riscant pentru piloții ucraineni, deoarece i-ar putea plasa în raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană rusești.