Explainer | Ce noutăți aduce cartea de identitate pentru cetățenii R. Moldova

Noua carte de identitate se va elibera în aceleași cazuri ca și buletinul. Autoritățile nu cer ca toată lumea să renunțe la buletine începând cu 31 martie 2025, atunci când în loc de buletine de identitate se vor elibera cărți de identitate de tip european.

Din 31 martie 2025, în R. Moldova locul buletinului de identitate va fi luat de cartea de identitate de model european. Noul act va avea dimensiunea unui card bancar, va fi eliberat începând cu vârsta de 14 ani și va conține amprentele digitale ale titularului.

De ce se schimbă actele de identitate?

Modificarea ține de alinierea R. Moldova la standardele Uniunii Europene. Odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare, în 2022, R. Moldova are printre obiective să pună în circulație acte de identitate îmbunătățite din punctul de vedere al securității.

La ședința din 13 noiembrie, Guvernul a stabilit condițiile tehnice și standardele de securitate necesare pentru aplicarea noului document, în care vor fi integrate datele biometrice ale titularului.

Va trebui să renunțați la buletin?

Cetățenii R. Moldova nu pot deține mai mult de un act de identitate de uz intern valabil. Asta înseamnă că nu puteți avea și carte de identitate, și buletin de identitate în același timp. Autoritățile nu cer, însă, ca toată lumea să renunțe la buletine începând cu 31 martie 2025. Acestea vor rămâne valabile conform termenului de valabilitate indicat pe ele.

Noua carte de identitate se va elibera în aceleași cazuri ca și buletinul: la preschimbarea pașaportului de tip sovietic, la schimbarea unor date cu caracter personal, date despre reședință, la dobândirea cetățeniei R. Moldova ș.a.

Totodată, puteți renunța din proprie inițiativă la buletin în favoarea cărții de identitate.

Într-o imagine publicată de ASP, sunt prezentate diferențele dintre buletinul de identitate și cartea de identitate de tip european.

Cât va costa cartea de identitate?

Costul estimativ este de 290 lei. Tarifele finale pentru emiterea cărții de identitate vor putea fi stabilite cu exactitate după ce autoritățile vor cumpăra cartele, echipamente și vor evalua costurile de emitere a certificatelor pentru semnătura electronică, precizează Agenția Servicii Publice (ASP) într-un răspuns oferit Europei Libere.

Termenele de eliberare a buletinului de identitate (o zi, cinci, 10 sau 20 de zile lucrătoare din ziua adresării) vor fi aplicabile și pentru eliberarea cărții de identitate.

Veți putea călători peste hotare cu cartea de identitate?

Deși este un act de model european, cartea de identitate nu va permite călătoria în afara țării, cel puțin până R. Moldova nu semnează acorduri în acest sens cu alte state. Astfel, singurul document pentru călătorii în străinătate rămâne pașaportul, spune ASP.

Lucrurile se vor schimba dacă R. Moldova va adera la Uniunea Europeană. Atunci, cetățenii moldoveni vor putea călători în spațiul comunitar doar cu cartea de identitate, fără să fie nevoie să prezinte pașaportul.

Puteți perfecta cartea de identitate online?

În țară, cererile pentru eliberarea cărții de identitate vor putea fi depuse la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, iar în străinătate – la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova. În lipsa misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare în țara de reședință a solicitantului, cererea va putea fi depusă la orice misiune diplomatică sau oficiu consular.

Pentru că fotografierea, scanarea semnăturii și prelevarea amprentelor digitale sunt obligatorii, nu va fi posibil ca actul să fie emis la distanță. „Astfel, procedura de eliberare a cărții de identitate prevede adresarea obligatorie a solicitantului la autoritatea competentă cel puțin o singură dată”, explică ASP.

Poate fi folosită la semnătura electronică?

Cartea de identitate va avea încorporat un cip de stocare electronică a datelor, care va include certificatul calificat pentru semnătură electronică. Astfel, persoanele care au semnătură electronică vor putea să accese online servicii informaționale, inclusiv de peste hotare.

De asemenea, vor putea semna acte, cereri sau declarații, fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.

Ce informații vor lipsi?

Viza de reședință nu va mai figura în cartea de identitate. Asta înseamnă că nu va mai fi nevoie să solicitați un alt act de identitate dacă schimbați locul oficial de trai.

Cartea de identitate nu va mai fi însoțită de fișa care face dovada domiciliului/reședinței temporare. Mai mult, fișele de însoțire din buletinele de identitate și permisele de ședere vor fi anulate atunci când vor fi puse în circulație cărțile de identitate, potrivit ASP.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te