Potrivit legislației, mai multe categorii de persoane pot beneficia de pașaport diplomatic. Actul de identitate poate fi folosit atât pe teritoriul R. Moldova, cât și în alte state „în virtutea postului deținut”. Documentul oferă mai multe privilegii și se obține conform unor proceduri speciale.
Datele oferite Europei Libere de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene arată că, în prezent, în circulație se află circa 530 de pașapoarte diplomatice valabile.
Cine are dreptul la pașaport diplomatic?
Articolul 31 din legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte listează peste 30 de categorii de persoane care pot primi pașapoarte diplomatice. Printre acestea se numără șeful statului, președintele parlamentului, prim-ministrul, deputații și membrii guvernului.
Au dreptul să dețină pașaport diplomatic și procurorul general, președintele Curții Constituționale, cel al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție, avocații poporului, guvernatorul Băncii Naționale, directorul Serviciului Vamal și al Serviciului de Informații și Securitate.
Pașapoarte diplomatice au toți ambasadorii și personalul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare, precum și soțiile sau soții acestora, copiii lor minori și cei cu vârste de sub 23 de ani care învață în străinătate și nu sunt căsătoriți.
Foștii președinți ai țării, prim-miniștri, președinți de parlament și soții/soțiile lor păstrează acest drept.
De ce a primit mitropolitul pașaport diplomatic?
La litera z1 din listă figurează Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, care a fost inclus printre beneficiari încă la adoptarea legii, în anul 1994. La sfârșitul lunii decembrie 2022, majoritatea parlamentară a decis să-i ofere acest privilegiu și Mitropolitului Basarabiei, pentru a „elimina elementul discriminatoriu” dintre reprezentanții celor două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul Republicii Moldova.
### Vezi și... ### Mitropolitul Basarabiei are deja un pașaport diplomatic, Chișinăul îi mai oferă unulÎn avizul pe care l-a dat la acel proiect de lege, guvernul a explicat că, atunci când a fost întocmită lista inițială, R. Moldova încă nu avea un regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, de aceea „includerea conducătorului cultului religios majoritar” printre beneficiarii de pașapoarte diplomatice „a fost rațională” atunci.
„Anterior, obținerea unei vize pentru a călători în diverse scopuri nu avea o finalitate sigură, iar refuzul de eliberare a vizei putea compromite activitățile aplicanților, acest fapt având și consecințe pecuniare, în măsura în care pentru procesarea cererii de viză se percep taxe. La moment, observăm că aceste impedimente nu mai sunt actuale, or deținătorii pașaportului Republicii Moldova pot călători liber atât în statele UE, precum și într-un șir de state din afara UE”, se arată în aviz.
Totuși, guvernul a considerat că stabilirea titularilor pașapoartelor diplomatice este prerogativa exclusivă a parlamentului și a lăsat decizia la discreția deputaților.
Cum se obține pașaportul diplomatic?
Pașaportul diplomatic este eliberat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Angajații ministerului primesc actul în baza ordinului de angajare în serviciul diplomatic sau odată cu detașarea în misiune diplomatică. Alte categorii de beneficiari trebuie să depună o cerere în adresa ministrului de externe.
Înainte de a oferi pașaportul diplomatic, autoritatea verifică informația oferită de solicitant, iar la depunerea cererii, acestuia i se iau amprentele digitale.
Este dubla cetățenie un impediment în obținerea unui pașaport diplomatic?
Definiția din aceeași lege spune că „paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova”.
În realitate, mulți dintre deținătorii de pașapoarte diplomatice, de la șefa statului, unii deputați și miniștri până la mitropolit au și cetățenia altor state.
În răspunsul oferit Europei Libere, MAEIE a explicat că legislația Republicii Moldova permite unei persoane să dețină mai multe cetățenii, iar ministerul nu are competențe pentru a verifica multipla cetățenie în fiecare caz, de aceea, atunci când examinează cererea de oferire a pașaportului diplomatic, verifică doar cetățenia Republicii Moldova.
Pe viitor, autoritățile intenționează să facă amendamente în lege „pentru a omite elementul de ambiguitate”.
Ce privilegii oferă pașaportul diplomatic?
Titularii de pașapoarte diplomatice beneficiază de regim liberalizat de călătorii cu un șir de state, cu care au fost semnate acorduri bilaterale sau care au aprobat acest regim în mod unilateral, plătesc taxe mai mici la eliberarea vizelor sau sunt scutiți de acestea.
De asemenea, ei beneficiază de proceduri simplificate ale controalelor aeroportuare și în punctele de trecere a frontierei, „dar acest lucru e valabil doar dacă statul de destinație sau de tranzit are prevăzute condiții speciale”.
„Pașaportul diplomatic conferă un statul special, titularul unui pașaport diplomatic fiind privilegiat de dreptul internațional cutumiar. Cu toate acestea, el nu se bucură automat de imunitate. Aceasta survine, în mod normal, după acreditarea diplomatului sau după o invitație oficială, când acesta dobândește imunitate în țara respectivă”, explică MAEIE.