Republica Moldova are aproape jumătate de an pentru a se pregăti de cea mai mare reuniune pe care a găzduit-o vreodată – summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), la care sunt așteptați lideri din 44 de țări. Dar ce este CPE și ce oferă ea Republicii Moldova?
Your browser doesn’t support HTML5
Ce este Comunitatea Politică Europeană?
Concepută ca un forum pentru toate țările europene, indiferent dacă sunt în Uniunea Europeană sau nu, CPE a fost propusă de președintele francez Emmanuel Macron în luna mai, când țara sa deținea președinția UE.
Propunerea survenea în timp ce UE se gândea dacă să ofere Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei statut de țări candidate la aderare. În vreme ce Kievul a criticat ideea imediat, văzând în ea, în ciuda dezmințirilor președintelui francez, o tentativă de a înlocui cu altceva perspectiva aderării Ucrainei la UE, Chișinăul a îmbrățișat-o.
Președinta Maia Sandu a salutat propunerea lui Emmanuel Macron și în timpul vizitei acestuia la Chișinău, pe 15 iunie. Iar primul summit al CPE, care a avut loc la Praga, pe 6 octombrie, s-a încheiat cu o conferință de presă a președintelui francez, a premierul ceh, Petr Fiala, în calitate de gazdă și a președintei Maia Sandu, anunțându-se că summit-ul următor va fi organizat în R. Moldova.
Comunitatea Politică Europeană versus Uniunea Europeană
Temerile Kievului nu s-au adeverit, iar CPE a rămas o platformă informală, separată de UE, unde liderii țărilor participante se pot întâlni pe picior egal pentru a discuta cele mai presante probleme cu care se confruntă continentul european, observă într-un interviu cu Europa Liberă și Rikard Jozwiak, editorul RFE/RL pentru Europa.
În cazul întrunirii de la Praga discuțiile au fost despre războiul din Ucraina, securitate și crizele energetice. A fost un fel de club de discuții, dar fără structuri speciale în care să fie încadrate aceste dialoguri între liderii europeni.
Această comunitate nu ar trebui privită ca un proiect european, este un loc unde toți se întâlnesc pe picior egal. De exemplu, în acest format Republica Moldova și Germania sunt la același nivel, observă Rikard Jozwiak.
Ce așteptări există de la summit-ul de la Chișinău?
Decizia de a organiza cel de-al doilea summit al EPC, în mai 2023, în R. Moldova, este un mesaj de sprijin pentru cetățenii moldoveni, dar și un semnal pentru Rusia și Belarus că țările de pe continentul european au ales Occidentul, nu Moscova, mai spune Rikard Jozwiak.
Decizia este plină de simbolism, o dovadă a intențiilor bune și sincere față de R. Moldova, o recunoaștere a ambițiilor acesteia.
Ce oferă EPC Republicii Moldova?
Participarea la EPC nu va aduce soluții imediate R. Moldova și nu-i va rezolva problemele cu o baghetă magică, însă îi va oferi mai multă vizibilitate și va face țara mai prezentă în gândurile liderilor europeni, crede jurnalistul specializat pe afaceri europene, spune Rikard Jozwiak.
EPC nu poate aduce soluții concrete imediat, în această iarnă, cum ar fi să ajute în problema gazelor naturale. Asemenea ajutoare pot fi oferite de UE și guvernele țărilor europene.
Dar EPC este o platformă unde R. Moldova își poate face cunoscute îngrijorările. Așadar, moldovenii nu ar trebui să aștepte nimic acum de la EPC, dar trebuie să știe că „vor fi puși pe hartă” și vor fi mai prezenți în gândurile liderilor europeni în viitor, mai spune Rikard Jozwiak.