Cei care vor să beneficieze de această oportunitate trebuie, în primul rând, să dețină o semnătură electronică avansată calificată. Europa Liberă explică cum poate fi obținută aceasta și prezintă pașii care trebuie urmați pentru a deschide online o afacere.
Semnătura electronică avansată calificată poate fi obținută la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe și operatorii de telefonie mobilă.
Anume acest tip de semnătură este utilizat pentru semnarea actelor necesare pentru înregistrarea unei companii la Agenții pentru Servicii Publice. Cea mai răspândită formă juridică a unei afaceri în R. Moldova este Societatea cu Răspundere Limitată (SRL). Astfel, o persoană care vrea să înregistreze un SRL îi alege mai întâi o denumire, care este verificată online pentru a vedea dacă nu mai este o altă societate cu aceeași denumire sau dacă aceasta este corectă din punct de vedere lingvistic.
### Vezi și... ### De ce s-a prăbușit economia R. Moldova în 2022 și ce arată scenariile pentru anul curentCum îți deschizi online afacerea
Ulterior, urmează înregistrarea SRL-ului. Pachetul de documente care trebuie prezentat ASP-ului include cerea de înregistrare, decizia asociatului unic, statutul SRL-ului cu asociat unic și informația cu privire la beneficiarul efectiv. Formularele tipizate ale acestor acte pot fi descărcate de portalul serviciilor electronice al ASP la acest link.
Acestea sunt completate manual, scanate și sunt semnate electronic utilizând Serviciul guvernamental de semnătură electronică „MSign”, care este disponibil online, accesând site-ul MSign. După ce actele sunt semnate, sunt transmise la adresa electronică inregistrare.ud@asp.gov.md.
De asemenea, trebuie achitată o taxă de înregistrare a companiei. În acest sens, când persoana transmite actele prin mail primește de la registrator o confirmare a recepționării mesajului și nota de plată pentru înregistrare. Tariful pentru ca aceasta să fie înregistrată în 24 de ore este de 1.149 de lei, iar pentru ei care aleg ca termenul să fie de 4 ore – 4.596 de lei. Suplimentar, se achită 100 de lei pentru elaborarea, redactarea și aprobarea denumirii.
Plata taxei de înregistrare se face prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice, care este disponibil online, accesând portalul MPay. Ulterior, confirmarea plății serviciului este transmisă ca răspuns la e-mailul prin care a fost recepționată nota de plată. Registratorul transmite online solicitantului decizia privind înregistrarea SRL-ului și alte documente aferente acestui proces, iar ultimul trebuie să confirme recepționarea acestora.
### Vezi și... ### Inflația scade în 2023. Guvernatorul BNM: Este important ca noul guvern să primească finanțările externe și să continue programele de statDoar o treime dintre dosarele depuse sunt examinate 100% online
Informațiile Agenției Servicii Publice arată că, după această procedură, noua companie este înregistrată, prin schimbul electronic de date, la Serviciul Fiscal de Stat și Biroul Național de Statistică. De asemenea, societatea este înregistrată automat în calitate de plătitor al contribuțiilor de asigurări sociale și a primelor de asigurare a asistenței medicale. De asemenea, SRL-ul are nevoie și de un cont bancar, care nu poate fi deschis online. Acesta devine activ după luarea la evidență de către Serviciul Fiscal de Stat.
Șefa Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul ASP, Angela Belobrov, a spus Europei Libere că procedura de înregistrare a unei afaceri este simplă, însă doar în cazul a o treime din cererile prezentate acest proces are loc 100% online. „Să recunoaștem că este nevoie și de un anumit nivel de educație juridică generală, să se aloce timp pentru ca să studieze în detalii toate actele. Dacă e să facem o analiză a procesului, din perspectiva registratorilor de stat, practic în cazul a două treimi din actele pe care le primim și sunt transmise organelor de stat primim notificări că s-a constatat lipsa unor date sau nu sunt completate pe deplin. Astfel, până la înregistrarea finală a companiei pot avea loc mai multe interacțiuni: „urmează să mai completați acolo, precizați următoarele...” și, din nou, actele se completează și se prezintă”, a explicat Angela Belobrov.
Reprezentanta ASP a anunțat că în curând urmează să fie lansat un ghid în care se va arăta, pas cu pas, cum pot fi înregistrare online companiile în R. Moldova. De asemenea, acum este dezvoltat un nou registru de stat al unităților de drept. „Trebuie să lucrăm la conceptualizarea unui sistem informațional mai modern, mai complex, cu mai multe date, pe care nu le solicităm și nu le vom solicita de la cetățean, dar le vom obține de la alte registre de stat. Un alt proiect prevede să digitalizăm arhiva de stat. Faptul acesta ne va permite să lucrăm cu documente electronice, cu dosare și va permite să operaționalizăm munca și să mărim viteza”, a menționat Angela Belobrov.
Datele oficiale arată că în anul 2022 au fost deschise - 100% online - 7 companii noi. Nu există, deocamdată, date pentru anul trecut, însă în 2021 au fost create peste 5.000 de întreprinderi, potrivit Biroului Național de Statistică.
### Vezi și... ### Salariul unui demnitar versus al unui alt bugetar. Cum au crescut în ultimii ani lefurile