Explainer | Într-un vot fără precedent, Camera Reprezentanților din SUA și-a demis liderul. Ce urmează?

Kevin McCarthy, fostul lider al Camerei Reprezentanților din Congresul american (în centru), după votul istoric prin care a fost înlăturat din funcție, Washington, 3 octombrie 2023.

Pentru prima dată în istorie, Camera Reprezentaților din Congresul SUA a votat înlăturarea din funcție a liderului ei, republicanul Kevin McCarthy, ca urmare a luptelor interne din partidul Republican, care deține o majoritate la limită.

Săptămâna trecută, McCarthy a sprijinit trecerea prin Cameră, cu ajutorul democraților, a bugetului federal de avarie, evitând astfel, în ultimul moment, închiderea administrației federale. Bugetul acesta, pe 45 de zile, nu include și ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina.

### Vezi și... ### Acordul bipartizan din Senat evită blocarea guvernului SUA

Decizia lui McCarthy de a sprijini votarea bugetului a înfuriat aripa ultra-conservatoare, pro-Trump a partidului Republican, cum notează într-o analiză agenția Reuters.

Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, este însărcinată cu adoptarea legislației federale; proiectele de lege adoptate și de Senat, camera superioară a Congresului, sunt trimise președintelui spre aprobare. Camera are, de asemenea, competențe exclusive: inițiază toate proiectele de lege, pune sub acuzare oficiali federali și alege președintele dacă niciun candidat nu primește majoritatea voturilor în Colegiul Electoral.

Ce urmează?

Kevin McCarthy a fost înlăturat de la conducerea Camerei Reprezentanților marți, 3 octombrie, cu 216 voturi pentru și 210 împotrivă. Imediat, în locul lui a fost numit Patrick McHenry, un aliat al lui McCarthy, dar numai pentru o perioadă foarte scurtă de trei zile legislative.

Senzațional este că mai mulți republicani au votat alături de democrați pentru înlăturarea colegului, lor, ridicând semne de întrebare despre starea internă a partidului lui Donald Trump.

Atribuțiile președintelui interimar sunt vag definite. Potrivit codului de reguli și proceduri al Camerei, „persoana numită temporar, poate conduce în funcție de cerințele momentului, până la alegerea unui nou lider sau a unui nou lider temporar”.

Liderul Camerei stabilește agenda generală, dar liderul majorității este cel care decide ce legi vor fi dezbătute și votate.

Kelly Armstrong, membru al Camerei din partea partidului Republican, a declarat jurnaliștilor că sarcina principală a lui McHenry este de a se asigura „că vom avea un nou lider”. Dacă depășește această limită, va fi înlăturat, a mai spus el.

Blocaj legislativ?

Până la alegerea unui nou lider al Camerei, este puțin probabil să mai fie dezbătute și votate legi legate de bugetul pe anul fiscal viitor. În absența unui nou buget, pe 17 noiembrie apare din noul riscul ca administrația federală să nu mai poată fi finanțată, deci perspectiva unei închideri („shutdown”) a guvernului.

Înlăturarea lui McCarthy, inițiată de republicanul Matt Gaetz, a fost posibilă tocmai din cauza disputelor aprinse din Cameră legate de proiectul de buget înaintat de administrația Biden. Totodată, ultra-conservatorii republicani erau profund nemulțumiți că McCarthy nu reușise să negocieze reducerea substanțială a unor cheltuieli incluse în proiectul de buget.

Ce fac republicanii și democrații?

Republicanii au 221 de mandate, democrații 212. Ambele fracțiuni încearcă acum să-și decidă strategia, politică și legislativă.

Este de așteptat ca ambele partide să numească un candidat pentru funcția de lider al Camerei. Pentru democrați, alegerea este simplă; toți sprijină candidatura lui Hakeem Jeffries, care-i conduce în calitate de lider al fracțiunii minoritare.

Republicanilor le-ar putea fi mai greu să ajungă la un consens, din cauza luptelor interne din fracțiune, mai ales a poziției intrasigente a unui grup mic de ultraconservatori, care vrea reducerea drastică a cheltuielilor federale.

McHenry ar putea fi avantajat de faptul că deține deja conducerea Camerei, dar nu este clar dacă vrea această poziție. Teoretic, nimic nu-l oprește să candideze.

Cum situația din Cameră este fără precedent, nu este clar nici când s-ar putea reuni în plen pentru a organiza alegerea unui nou lider.

Normal, acest vot are loc odată la doi ani, la începutul perioadei legislative, după fiecare alegere pentru camera inferioară a Congresului.

Când va fi ales următorul lider al Camerei Reprezentanților?

Liderii celor două partide vor decide când sunt pregătiți pentru vot.

Alegerea lui McCarthy în ianuarie a fost un proces complicat, a avut nevoie de 15 runde pentru a obține majoritatea necesară de voturi.

Pentru republicani, noile alegeri ar putea fi la fel de haotice, dacă nu ajung cumva la concluzia că tot spectacolul le subminează șansele în alegerile din noiembrie 2024. În acest caz, ar putea face front unit.

Cine poate candida ?

Constituția Statelor Unite nu stipulează că liderul Camerei Reprezentanților trebuie să fie și membru al acestei camere. Este motivul pentru care unii republicani au lansat ideea că fostul președinte Donald Trump ar putea prelua postul, deși acesta este în cursă să devină candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 și a spus deja că nu-l interesează conducerea Camerei.