Alegerile prezidențiale din România. Ghid pentru cetățenii români din R. Moldova

În bătălia finală pentru fotoliul de președinte al României, se vor confrunta Elena Lasconi și Călin Georgescu.

La acest sfârșit de săptămână, cetățenii români sunt chemați la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Diaspora românească, inclusiv cetățenii moldoveni care dețin și pașapoarte românești, va avea posibilitatea să voteze pe parcursul a trei zile.

Când și unde se votează?

La acest sfârșit de săptămână, cetățenii români sunt chemați la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Diaspora românească, inclusiv cetățenii moldoveni care dețin și pașapoarte românești, va avea posibilitatea să voteze pe parcursul a trei zile:

  • Vineri, 6 decembrie 2024: 12:00 – 21:00
  • Sâmbătă, 7 decembrie 2024: 7:00 – 21:00
  • Duminică, 8 decembrie 2024: 7:00 – 21:00
  • Conform articolului 36 din Constituția României, cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Numărul exact al cetățenilor moldoveni care dețin și pașapoarte românești nu se cunoaște, cifra variind în funcție de sursă și de perioada la care se referă datele. În mai 2024, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declara că aproximativ un milion de cetățeni moldoveni dețin pașapoarte românești.

Cetățenii români din Republica Moldova au la dispoziție 59 de secții de votare, dintre care 16 sunt situate în Chișinău. Cel mai puțin aglomerate secții de votare din Chișinău și suburbii sunt, potrivit Ambasadei Române:

Chișinău:

  • SV609 – Liceul Teoretic “Miguel de Cervantes” – str. Avram Iancu nr. 36
  • SV610 – Teatrul “Satiricus” – str. Mihai Eminescu nr. 55
  • SV611 - Biblioteca Națională – str. 31 August 1989 nr. 78A
  • SV612 - Biblioteca Națională – str. 31 August 1989 nr. 78A
  • SV613 – Biblioteca Națională – str. 31 August 1989 nr. 78

Suburbii:

  • SV632 Durlești, str. Alexandru cl Bun nr.5
  • Sv634 Stăuceni, str. Alexei Mateevici, nr.13
  • SV635, Băcioi, str. Independenței nr.125

Lista completă a secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente din România.

Pentru a vota, cetățenii trebuie să prezente un act de identitate românesc valabil, cum ar fi:

  • Cartea de identitate
  • Cartea electronică de identitate
  • Cartea de identitate provizorie
  • Buletinul de identitate
  • Pașaportul diplomatic
  • Pașaportul diplomatic electronic
  • Pașaportul de serviciu
  • Pașaportul de serviciu electronic
  • Pașaportul simplu
  • Pașaportul simplu electronic
  • Pașaportul simplu temporar
  • Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale din România

În turul doi al alegerilor prezidențiale din România se confruntă:

Călin Georgescu - candidat independent, expert în dezvoltare durabilă, cu o carieră în cadrul ONU, care se prezintă ca susținător al valorilor tradiționale și al suveranității naționale.

Elena Lasconi – candidatul partidului Uniunea Salvați România (USR), fostă jurnalistă și actuală primăriță a municipiului Câmpulung Muscel, cunoscută pentru promovarea valorilor pro-europene și a reformelor în administrația publică.

Înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din România cei doi candidați s-au adresat cetățenilor români din Republica Moldova.

Elena Lasconi a subliniat importanța menținerii României pe traiectoria proeuropeană și pro-NATO, solicitând sprijinul moldovenilor pentru acest parcurs. Totodată, Lasconi a promis eficientizarea trecerilor la frontiera moldo-română, reducând timpul de așteptare de la trei ore la 15 minute. Mesajul candidatei USR a fost difuzat prin intermediul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care și-a exprimat susținerea pentru Lasconi în turul al doilea.

Călin Georgescu a asigurat cetățenii moldoveni că nu vor fi niciodată singuri, subliniind legăturile istorice și culturale dintre România și Republica Moldova. Georgescu a promis sprijin necondiționat pentru integrarea Moldovei în orice organizație sau comunitate internațională care ar aduce bunăstare și stabilitate și a accentuat unitatea națională, afirmând că „neamul românesc este un legământ istoric, nu politic”.

Importanța participării la vot. De ce contează aceste alegeri pentru cetățenii români din Republica Moldova?

Alegerile prezidențiale nu sunt doar despre cine va conduce România în următorii 5 ani, ci și despre direcția în care țara va evolua, atât pe plan intern, cât și internațional.

Deși în România puterile președintelui sunt limitate comparativ cu țările cu sistem prezidențial, rolul său este extrem de important când vine vorba de domenii cheie, precum cooperarea cu NATO și UE, promovarea intereselor naționale și regionale și sprijinul pentru Republica Moldova.

Susținută de președinte, o relație solidă între cele două state poate facilita dezvoltarea de noi proiecte comune, având un impact indirect asupra accesului la fonduri europene prin sprijinul diplomatic și politic al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Miza alegerilor prezidențiale din România, inclusiv în ce privește impactul asupra R. Moldova, a crescut brusc după ce serviciile de informații de la București au dezvăluit ceea ce prezintă a fi implicarea Rusiei de partea unui candidat - Georgescu.

Chiar înaintea acestor revelații, forțele politice de la Chișinău se plasaseră deja pe laturi opuse ale baricadei imaginare din țara vecină, reiterate și la parlamentare: președinta Maia Sandu și suporterii ei au îndemnat românii să voteze forțe pro-europene, în vreme ce liderul socialist pro-rus Igor Dodon și fostul președinte comunist Vladimir Voronin au salutat mesajele pro-ruse, sau „suveraniste”, în campaniile din țara vecină.

Importanța alegerii din România este dată, nu în ultimul rând, și de faptul că președintele României are datoria de a reprezenta toți cetățenii, inclusiv pe cei din diaspora și pe cei din comunitățile istorice, cum este cea din Republica Moldova. Alegerea unui lider sensibil la problemele diasporei poate aduce mai multe inițiative în sprijinul cetățenilor români aflați în afara granițelor.

Maia Sandu o susține pe Lasconi

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind într-o vizită la București, s-a întâlnit cu Elena Lasconi, candidata USR la președinția României. Într-o postare pe Facebook, șefa statului moldovean spune că o va vota pe Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Pentru noi, cei din Republica Moldova, România întotdeauna a fost un model de urmat. Prin efortul românilor, România stă azi cu fruntea sus în Uniunea Europeană. Progresele se văd cu ochiul liber. De aceea și noi vrem să fim parte din Uniunea Europeană, dar avem nevoie de ajutorul vostru”, menționează Sandu.

Aceasta adaugă că „Elena Lasconi nu va renunța la relația cu Republica Moldova, ci va continua ce am început să facem împreună.”

Este a treia oară când Maia Sandu îndeamnă cetățenii români din R. Moldova să participle activ la alegerile de peste Prut.

Imagine publicată pe contul de Facebook al Maiei Sandu de la întâlnirea cu Elena Lasconi, candidata USR la președinția României.

Va cădea recordul?

Moldovenii au ieșit în număr mare la vot la primul tur al prezidențialelor din România: 80.942 - un record istoric, la acea dată.

La „parlamentare”, în ciuda așteptărilor că vor merge la vot mai puțini oameni, au votat încă și mai mulți moldoveni: 81.021.

În noul weekend, pe fondul tensiunii crescute a turului al doilea al prezidențialelor, în condițiile în care se vorbește despre posibilitatea reorientării României spre Moscova, sunt șanse pentru încă un record.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te